Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki

Jesteście zwolennikami tradycji w Święta Bożego Narodzenia, czy lubicie przełamywać świąteczne smaki? Ja mam swoje ulubione potrawy i smaki bez których nie wyobrażam sobie Wigilii. W tym gronie znajduje się tradycyjny czerwony barszcz, pierogi z kapustą, rolada makowa, piernik przekładany powidłami śliwkowymi, kluski z makiem i kompot z suszu. Co roku lubię wypróbować też mniej oczywiste i tradycyjne przepisy takie jak: pierogi gryczane z ziołowym twarogiem, pierogi z makiem smażone, śledzie z marynowaną papryką, pierogi z soczewicą, czy babeczki ziemniaczane z kapustą kiszoną. W tym roku jako element nowoczesnej kuchni pojawią się na naszym stole śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki. Przygotowaliśmy je na warsztatach z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ “Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?

ledzie-w-cytrusowej-marynacie-z-pomarańczy-i-czarnuszki-1024x682 Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki

 

Składniki
5 filetów śledzia a’la matjas
1/3 szklanki oliwy extra virgin
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki suszonej żurawiny
garść czarnuszki
świeżo mielony czarny pieprz
ledzie-w-cytrusowej-marynacie-z-pomarańczy-i-czarnuszki-1024x682 Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki

Śledzie moczymy w wodzie lub zimnym mleku przez co najmniej 10 minut. Wszystko zależy od słoności śledzi i naszych preferencji smakowych. Następnie dokładnie płuczemy śledzie pod bieżącą wodą.

Pomarańcze sparzamy wrzącą wodą, wycieramy do sucha i z jednej pomarańczy ścieramy na tarce skórkę. Z obu pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z oliwą z oliwek, otartą skórką z pomarańczy, żurawiną pieprzem i czarnuszką.

Śledzie kroimy pod skosem na kawałki , przekładamy je do słoika i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki co najmniej na noc.

ledzie-w-cytrusowej-marynacie-z-pomarańczy-i-czarnuszki-1024x682 Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki

 

Przepis na Thermomix

Śledzie moczymy w wodzie lub zimnym mleku przez co najmniej 10 minut. Wszystko zależy od słoności śledzi i naszych preferencji smakowych. Następnie dokładnie płuczemy śledzie pod bieżącą wodą.

Pomarańcze sparzamy wrzącą wodą, wycieramy do sucha i z jednej pomarańczy ścieramy na tarce skórkę. Z obu pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z oliwą z oliwek, . Do naczynia miksującego przelewamy sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, skórkę z pomarańczy, pieprz i czarnuszkę. Mieszamy marynatę 20s/obr.7. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy 10s/obr.5.

Śledzie kroimy pod skosem na kawałki , przekładamy je do słoika i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki co najmniej na noc.

Smacznego!

ledzie-w-cytrusowej-marynacie-z-pomarańczy-i-czarnuszki-1024x682 Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki

(Visited 479 times, 1 visits today)


1 thought on “Śledzie w cytrusowej marynacie z pomarańczy i czarnuszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *