Placki bananowe z awokado
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Jak tam Wasze noworoczne postanowienia? Ja nie robiłam zbyt wielu, ale chciałabym ograniczyć w tym roku spożycie cukru i zacząć ćwiczyć. Nie zależy mi na schudnięciu, a raczej na wymodelowaniu sylwetki i oczyszczeniu organizmu. Przymierzam się do przeprowadzenia postu dr Dąbrowskiej, zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie powinnam mieć żadnych problemów z wykluczeniem ze swojej diety mięsa, ale trudno mi sobie wyobrazić rezygnację z nabiału i pieczywa. A wczoraj w ramach eliminacji cukru, przygotowałam na śniadanie pyszne, zdrowe i naturalnie słodkie placki bananowe z awokado. Dzieciaki się nimi zajadały!
Placki bananowe z awokado to smaczna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie, ale także pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Moje dzieci nie przepadają za awokado, a w takich plackach przemyciłam im je bez najmniejszych problemów.
Składniki
(3-4 porcje)
200 g mąki
125 ml mleka
(może być roślinne)
2 bardzo dojrzałe banany
1/2 awokado
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki cynamonu
Do podania
syrop klonowy
(lub syrop z agawy)
sezonowe owoce
Banana dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Wydrążamy awokado i dodajemy je do banana, a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko, jajka, cynamon oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie mieszamy składniki do uzyskania gładkiej masy.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy i lekko ją natłuszczamy – ja smaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju z pestek winogron lub kokosowym i robię to tylko przed usmażeniem pierwszego placka, pozostałe smażę na suchej patelni.
Placki smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę, gdy na placku pojawią się pęcherzyki powietrza i smażymy kolejną minutę.
Placki bananowe z awokado podajemy na gorąco polane syropem klonowym lub syropem z agawy i w towarzystwie ulubionych owoców. Placki można także usmażyć wcześniej i zapakować jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Przepis na Thermomix
Banana dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wkładamy do naczynia miksującego. Wydrążamy awokado i dodajemy je do banana, a następnie miksujemy na gładką masę 30s/obr.5. Zgarniamy owoce ze ścianek na dno naczynia i w razie potrzeby jeszcze raz miksujemy. Dodajemy mleko, jajka, cynamon oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy 30s/obr.6. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy i lekko ją natłuszczamy – ja smaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju z pestek winogron lub kokosowym i robię to tylko przed usmażeniem pierwszego placka, pozostałe smażę na suchej patelni. Placki smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę, gdy na placku pojawią się pęcherzyki powietrza i smażymy kolejną minutę. Placki bananowe z awokado podajemy na gorąco polane syropem klonowym lub syropem z agawy i w towarzystwie ulubionych owoców. Placki można także usmażyć wcześniej i zapakować jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Smacznego!
Prezentują się fantastycznie! Skojarzyły mi się trochę z utęsknionym latem i wiosną 🙂