Torta Caprese
Torta Caprese, czyli pyszne włoskie i bardzo czekoladowe ciasto ze zmielonych migdałów bez dodatku mąki. Przygotowałam je kilka tygodni temu na urodziny mojej córki, która kocha wszystko co czekoladowe, nawet w liście do Św. Mikołaja poprosiła o czekoladę. Torta Caprese ma bardzo ciekawą konsystencję dzięki migdałom, które są zmielone na dość grubą mąkę. Ciasto jest lekko chropowate, a mi bardzo odpowiadał ten efekt.
Inne przepisy na ciasta bezglutenowe:
- Beza z truskawkami i kremem mascarpone
- Brownie Nigelli Lawson
- Czekoladowe ciasto z fasoli
- Pavlova z kremem czekoladowym i malinami
- Sernik kajmakowo-kokosowy
- Sernik z białą czekoladą
- Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone
- Wilgotne ciasto czekoladowe
Składniki
(Tortownica o śr. 24cm)
Ciasto
250 g migdałów
250 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g cukru trzcinowego
250 g miękkiego masła
6 jajek
50 g likieru
1 łyżka kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
80 g śmietanki 30%
Migdały mielimy na dość grubą mąkę (możemy też kupić już zmielone migdały).
W rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na chwilę, a następnie mieszamy do jej rozpuszczenia i powstania gładkiej czekoladowej masy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel.
Do ubitych żółtek dodajemy rum i mieszamy składniki, a następnie dokładamy przestudzoną masę czekoladową i dokładnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy zmiksowane migdały oraz kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do masy orzechowo-czekoladowej dodajemy 1/3 piany z białek i mieszamy składniki za pomocą łyżki. Następnie dokładamy pozostałą część piany i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Torta Caprese wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut na opcji góra-dół. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut i wyjmujemy z tortownicy.
Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy ją do miseczki. Śmietankę mocno podgrzewamy w rondlu, ale nie zagotowujemy jej. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do powstania gładkiej polewy czekoladowej, którą równomiernie rozprowadzamy na upieczonym cieście.
Przepis na Thermomix
Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 10s/obr.9, przekładamy ją do innego naczynia. Następnie rozdrabniamy migdały 8s/obr.6 i dokładamy je do czekolady.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier, masło, proszek do pieczenia, kakao, jajka oraz likier i mieszamy 30s/obr.7. Dodajemy czekoladę oraz migdały i ponownie mieszamy 20s/obr.6. Zgarniamy masę ze ścianek naczynia miksującego i mieszamy 10s/obr.6.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Torta Caprese wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut na opcji góra-dół. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut i wyjmujemy z tortownicy.
Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 10s/obr.9, dodajemy śmietankę i podgrzewany 2min/50’C/obr.3. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto.
Smacznego!
Przepis pochodzi z portalu Przepisownia