Boeuf Stroganow

Klasyczne danie z wołowiny. Pasuje zarówno na codzienny obiad z dodatkiem ryżu, jak i danie na Sylwestra czy wesele w towarzystwie świeżego pieczywa. Wyraziste mięso z dodatkiem pieczarek i kiszonego ogórka.

boeuf-strogonaw-678x1024 Boeuf Stroganow

Składniki

500 g rostbefu wołowego

(bez ścięgien i błonek)

500 g wody

150 g przecieru pomidorowego

(passaty)

150 g cebuli

(ok. 2 cebul)

250 g pieczarek

70 g ogórków kiszonych

20 g oleju rzepakowego

1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu mięsnego

(lub 1 kostka bulionu wołowego)

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo

50 g wody

1 łyżka mąki pszennej

śmietana 18%

boeuf-strogonaw-678x1024 Boeuf Stroganow

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju do miękkości, dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w 2 mm plasterki pieczarki i przez chwilę przesmażamy je razem z cebulą. Przekładamy do rondla.

Umyte i osuszone mięso kroimy w 4-5 mm paski. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i szybko przesmażamy na nim mięso, ale tylko do momentu, aż zmieni kolor na szary. Przekładamy mięso do rondla z cebulą i pieczarkami. Wlewamy gorącą wodę, dodajemy koncentrat bulionu lub kostkę rosołową, wsypujemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i dusimy do miękkości mięsa.

Dodajemy starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone oraz przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na samym końcu zagęszczamy sos mąką. Do kubka wlewamy nieco zimnej wody, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wodę z mąką wlewamy do rondla z mięsem, mieszamy i gotowe.

Boeuf Stroganow podajemy na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa i udekorowany 1 łyżką śmietany/1 porcję.

boeuf-strogonaw-678x1024 Boeuf Stroganow

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy ogórki kiszone i rozdrabniamy 5s/obr.4 i przekładamy je do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Cebulę zgarniamy kopystką ze ścianek, dodajemy olej i dusimy 3min/120’C (lub Varoma)/obr.1.

W międzyczasie myjemy i osuszamy pieczarki i kroimy je w 2 mm plasterki. Dodajemy je do cebuli i dusimy bez miarki 5min/120’C/noże wsteczne/obr.1. Myjemy i osuszamy mięso i kroimy je na 4-5 mm paski. Pokrojone mięso dodajemy do pieczarek i dusimy bez miarki 3min/120’C/noże wsteczne/obr.1. Próbujemy mięso, jeżeli nadal jest twarde, wydłużamy czas gotowania o 10-15min/120’C./noże wsteczne/obr.1.

Dolewamy wodę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i gotujemy 30min/100’C/noże wsteczne/obr.1. Dodajemy rozdrobnione ogórki kiszone oraz przecier pomidorowy i gotujemy 5min/100’Cnoże wsteczne/obr.1.

Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy kubek, wlewamy do niego 50 g wody, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy. Mąkę z wodą dodajemy do naczynia miksującego i mieszamy  10s/noże wsteczne/obr.2 i jeszcze raz gotujemy 3min/100’C/noże wsteczne/obr.1.

Boeuf Stroganow podajemy na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa i udekorowany 1 łyżką śmietany/1 porcję.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z thermomixowej książki “Dania mięsne”.

 

boeuf-strogonaw-678x1024 Boeuf Stroganow

(Visited 6 059 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *