Bułki orkiszowe z oregano
Naszło mnie dzisiaj na świeże domowe bułki na śniadanie. Postanowiłam wypróbować przepis stworzony przez Darię Ładochę z mojej nowej książki “Pełne zdrowia menu na Thermomix” i upiekłam bułki orkiszowe z oregano. Nie są to chrupiące i puszyste bułeczki, a raczej dość ciężkie i wyraziste bułki. Nie jest to smak, który przypadnie do gustu smakoszom białego pieczywa, ale na pewno docenią je amatorzy fit przepisów. Mi te bułki smakują z wyrazistymi dodatkami np. miodem lub pomidorami z cebulą.
Składniki
(8 sztuk)
220 g mąki orkiszowej razowej
140 g mąki gryczanej
240 g letniego mleka
20 g otrębów owsianych
50 g otrębów gryczanych
30 g drożdży
1 jajko
15-20 g oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki miodu lub cukru
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
Olej do posmarowania miski
Mleko do posmarowania bułek
Na początku przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem lub miodem i zalewamy niewielką ilością letniego mleka. Odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy je do pozostałego mleka i mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i otręby. Robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże z mlekiem, jajko, olej oraz przyprawy i zagniatamy gładkie ciasto. Będzie ono dość gęste.
Dużą ceramiczną miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 8 równych części (po około 90g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki lekko spłaszczamy i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170’C. Wyrośnięte bułki orkiszowe z oregano smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je przez około 20-25 minut na opcji góra-dół. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, miód lub cukier i wkruszamy drożdże, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.1. Dodajemy mąkę orkiszową oraz gryczaną, oba rodzaje otrębów, jajko, olej, suszone pomidory, oregano, sól. Wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Dużą ceramiczną miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 8 równych części (po około 90g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki lekko spłaszczamy i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170’C. Wyrośnięte bułki orkiszowe z oregano smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je przez około 20-25 minut na opcji góra-dół. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!