Hiszpańskie churros z cukrem pudrem
Dzień dobry w Tłusty Czwartek, to jeden z moich ulubionych dni w roku, bo bardzo lubię zarówno pączki, jak i faworki. Dziś przygotowałam coś innego – hiszpańskie churros z cukrem pudrem. To tradycyjny hiszpański przysmak smażony na gorącym tłuszczu i podawany w posypce z cukru pudru oraz z czekoladowym sosem. Churros najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe.
Składniki
Ciasto
190 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g masła
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Do podania
cukier puder
polewa czekoladowa
Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodajemy mąkę i zmniejszamy ogień. Ucieramy ciasto za pomocą drewnianej łyżki tak długo, aż powstanie gładka masa, która zacznie oddzielać się od garnka.
Ciasto przekładamy do miski i lekko studzimy. Miksujemy je za pomocą miksera i wbijamy po jednym jajku. Ucieramy masę, aż do powstania gładkiego jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do około 180’C, zmniejszamy płomień i na gorący tłuszcz wyciskamy około 10-12 cm paski. Odcinamy je za pomocą noża lub nożyczek. Churros smażymy obustronnie na ciemnozłoty kolor. Usmażone churros wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Churrosy podajemy z polewą czekoladową.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier waniliowy, cukier i sól. Podgrzewamy 3,5min/100’C/obr.1,5. Dodajemy mąkę i ucieramy 1,5min/80’C/obr.2.5. Odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, a następnie miksujemy ciasto z jajkami, które dodajemy po jednym przez pokrywę 2,5min/obr.3.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do około 180’C, zmniejszamy płomień i na gorący tłuszcz wyciskamy około 10-12 cm paski. Odcinamy je za pomocą noża lub nożyczek. Churros smażymy obustronnie na ciemnozłoty kolor. Usmażone churros wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Churros podajemy z polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Chętnie byśmy pochrupali do kawy takie churros, wyglądają świetnie!
Mimo, że już po tłustym czwartku z przyjemnością zjadła bym takiego jednego 😉