Placki z ricotty z jabłkiem
Jak wygląda Wasze idealne weekendowe śniadanie? Ja lubię w weekend trochę sobie podogadzać, przygotowuję wtedy coś ciepłego: naleśniki, jajecznicę, chleb smażony w jajku czy jaglankę. Moje dzieci najbardziej lubią placki, które przygotowuję na najróżniejsze sposoby. Dziś usmażyłam puszyste placki z ricotty z jabłkiem. Robi się je bardzo łatwo, a przy tym są naprawdę pyszne. Można zjeść je na ciepło lub zapakować jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. To także fajna propozycja dla dzieci, którym rodzice rozszerzają dietę metodą BLW.
Ja podałam dzisiaj placki z ricotty z jabłkiem polane syropem różanym i posypane prażonymi migdałami.
Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
(około 180g)
250 g serka ricotta
1/3 szklanki mleka
1 duże jabłko
2 jajka
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy z winogron
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
W drugiej misce mieszamy na gładką masę mleko, ricottę, olej oraz jajka, dodajemy do nich pokrojone jabłka i mieszamy z mąką przesianą z proszkiem, cynamonem i solą. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto będzie dość gęste, w razie potrzeby możemy rozrzedzić je łyżką mleka.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, smarujemy ją pędzelkiem umoczonym w oleju i smażymy placki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko wyrównujemy i smażymy na złoto z obu stron na średnim ogniu. Nie dolewamy już oleju na patelnię.
Placki podajemy z dodatkiem syropu klonowego lub miodu, można także podać je ze śmietaną i świeżymi owocami. W wersji mniej dietetycznej, jeżeli lubimy można posypać je cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy je na ćwiartki. Jabłko wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4.5. Zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodajemy mleko, ricottę, olej i jajka i mieszamy 10s/obr.4/noże wsteczne. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól i ponownie mieszamy 10s/obr.4,5/noże wsteczne. Ciasto będzie dość gęste, w razie potrzeby możemy rozrzedzić je łyżką mleka.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, smarujemy ją pędzelkiem umoczonym w oleju i smażymy placki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko wyrównujemy i smażymy na złoto z obu stron na średnim ogniu. Nie dolewamy już oleju na patelnię.
Placki podajemy z dodatkiem syropu klonowego lub miodu, można także podać je ze śmietaną i świeżymi owocami. W wersji mniej dietetycznej, jeżeli lubimy można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
wspaniałe na śniadanie 🙂
Oj tak, uwielbiam takie śniadania 🙂
Placki z ricotty wyglądają pysznie i z pewnością smakują jeszcze lepiej. Świetny pomysł, by porozpieszczać się już podczas śniadania. Zachęcamy, by nie robić tego tylko w weekend! 😉