Sernik czekoladowy bez spodu

Sernik czekoladowy bez spodu jest niezwykle prostym ciastem. Wystarczy rozpuścić czekoladę, wymieszać ją ze śmietanką i zmiksować z pozostałymi składnikami. Zrobiłam go wczoraj na babskie spotkanie i wszystkim bardzo smakował. Gdy jest mocno schłodzony, przypomina nieco w smaku lody czekoladowe. Czy można chcieć czegoś więcej od ciasta?

sernik-czekoladowy-pieczony-683x1024 Sernik czekoladowy bez spodu
Składniki
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
(może być z wiaderka)
200 g śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
180 g cukru pudru
5 jajek M lub L
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa
100 g czekolady
(gorzkiej lub deserowej)
80 ml śmietanki 30%
sernik-czekoladowy-pieczony-683x1024 Sernik czekoladowy bez spodu

Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski wkładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz esencję waniliową. Dodajemy wystudzoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się składników, tak aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

sernik-czekoladowy-pieczony-683x1024 Sernik czekoladowy bez spodu

Dno tortownicy (o śr. 24-26cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i boki formy smarujemy masłem. Przelewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170’C. Sernik pieczemy na opcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.

Gdy sernik przestygnie, przygotowujemy polewę. Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania gładkiej polewy. Rozprowadzamy ją równomiernie na serniku i odstawiamy do lodówki.

sernik-czekoladowy-pieczony-683x1024 Sernik czekoladowy bez spodu

Przepis na Thermomix

Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do naczynia miksującego, wlewamy śmietankę i zakładamy motylek. Rozpuszczamy czekoladę 2.5min/80’C/obr.2. Wyjmujemy motylek i dokładamy pozostałe składniki: ser, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz esencję waniliową i łączymy składniki 40s/obr.5.

Dno tortownicy (o śr. 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i boki formy smarujemy masłem. Przelewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170’C. Sernik pieczemy na opcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.

Gdy sernik przestygnie, przygotowujemy polewę. Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania gładkiej polewy. Rozprowadzamy ją równomiernie na serniku i odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

sernik-czekoladowy-pieczony-683x1024 Sernik czekoladowy bez spodu

(Visited 4 585 times, 4 visits today)


7 thoughts on “Sernik czekoladowy bez spodu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *