Sernik czekoladowy bez spodu
Sernik czekoladowy bez spodu jest niezwykle prostym ciastem. Wystarczy rozpuścić czekoladę, wymieszać ją ze śmietanką i zmiksować z pozostałymi składnikami. Zrobiłam go wczoraj na babskie spotkanie i wszystkim bardzo smakował. Gdy jest mocno schłodzony, przypomina nieco w smaku lody czekoladowe. Czy można chcieć czegoś więcej od ciasta?
Składniki
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
(może być z wiaderka)
200 g śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
180 g cukru pudru
5 jajek M lub L
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa
100 g czekolady
(gorzkiej lub deserowej)
80 ml śmietanki 30%
Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wkładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz esencję waniliową. Dodajemy wystudzoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się składników, tak aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Dno tortownicy (o śr. 24-26cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i boki formy smarujemy masłem. Przelewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170’C. Sernik pieczemy na opcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik przestygnie, przygotowujemy polewę. Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania gładkiej polewy. Rozprowadzamy ją równomiernie na serniku i odstawiamy do lodówki.
Przepis na Thermomix
Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do naczynia miksującego, wlewamy śmietankę i zakładamy motylek. Rozpuszczamy czekoladę 2.5min/80’C/obr.2. Wyjmujemy motylek i dokładamy pozostałe składniki: ser, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz esencję waniliową i łączymy składniki 40s/obr.5.
Dno tortownicy (o śr. 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i boki formy smarujemy masłem. Przelewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170’C. Sernik pieczemy na opcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik przestygnie, przygotowujemy polewę. Do małej miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładanie mieszamy czekoladę ze śmietanką do uzyskania gładkiej polewy. Rozprowadzamy ją równomiernie na serniku i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Był przepyszny!!!
Bardzo się cieszę 😀
Czy wykonując go w thermomiks’ie mogę użyć zwykłego białego twarogu?
Jasne, trzeba tylko zmielić twaróg 1.5min/obr.7, można go zmiksować z czekoladą przed dodaniem pozostałych składników.
Muszę przyznać, że wygląda naprawdę wybornie – uwielbiam takie mocno czekoladowe desery, coś pięknego!
Jaka wielkość tortownicy?
24-26 cm