Szarlotka z kruszonką

Uwielbiam szarlotkę z kruszonką. To takie ciasto, które zawsze wychodzi, jest dobre o każdej porze roku i na każdą okazję. Szarlotka z tego przepisu jest niezwykle krucha, pięknie pachnie i niewiele z nią pracy.

Inne pomysły na ciasta z jabłkami:

szarlotka-z-kruszonką-1-683x1024 Szarlotka z kruszonką
Składniki
(Blacha 27×37)
Ciasto
300 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
1,5 kg kwaśnych jabłek
1-2 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
cukier puder do posypania
szarlotka-z-kruszonką-1-683x1024 Szarlotka z kruszonką

Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, dodajmy pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę oraz cynamon i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i chowamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

W międzyczasie myjemy i obieramy ze skórki jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy jabłka w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Doprawiamy jabłka do smaku cukrem i przyprawiamy cynamonem. Dokładnie mieszamy składniki.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, na spód i wierzch ciasta. Część na spód powinna być nieco większa. Blachę na ciasto smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy je na spodzie blachy, lekko ugniatamy. Następnie wykładamy jabłka i równo je rozprowadzamy. Ścieramy pozostałą część ciasta i rozkładamy je na jabłkach.

Szarlotkę z kruszonką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 40-50 minut do zarumienienia.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę z kruszonką można także podać ją na gorąco z kulką lodów waniliowych.

 

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wsypujemy obie mąki, dodajmy pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę oraz cynamon i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Formujemy z niego kulę i chowamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

W międzyczasie myjemy i obieramy ze skórki jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Dzielimy jabłka na 3 części i rozdrabniamy partiami 5s/obr.4,5. Przesypujemy jabłka do miski i doprawiamy je do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy składniki.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, na spód i wierzch ciasta. Część na spód powinna być nieco większa. Blachę na ciasto smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy je na spodzie blachy, lekko ugniatamy. Następnie wykładamy jabłka i równo je rozprowadzamy. Ścieramy pozostałą część ciasta i rozkładamy je na jabłkach.

Szarlotkę z kruszonką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 40-50 minut do zarumienienia.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę z kruszonką można także podać ją na gorąco z kulką lodów waniliowych.

 

Smacznego!

 

szarlotka-z-kruszonką-1-683x1024 Szarlotka z kruszonką

(Visited 4 635 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *