Tarta cytrynowa z ricottą i migdałami
Lubię kwaskowe i rześkie ciasta, ta bezglutenowa tarta cytrynowa z ricottą i migdałami idealnie wpisuje się w ten smak. Robiłam ją już kilkukrotnie i zawsze znajduje swoich amatorów. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i wilgotna, wypróbujcie to ciasto do niedzielnej kawy.
Składniki
(Wszystkie składniki o temp. pokojowej)
250 g migdałów
(zmielonych)
200 g cukru pudru
120 g miękkiego masła
250 g sera ricotta
4 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
2 cytryny
(otarta skórka + sok)
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Dodajemy do nich żółtka oraz skórkę otartą z dwóch cytryn i wyciśnięty z nich sok. Mieszamy składnik i dokładamy ricottę oraz zmielone migdały. Mieszamy do połączenia składników.
Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy migdałowo-serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Formę na tartę (o śr. 26 cm) smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Tartę cytrynową z ricottą i migdałami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy około 40-50 minut na opcji góra-dół.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Na początku przygotowujemy pianę z białek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka, wsypujemy szczyptę soli i zakładamy motylek i ubijamy sztywną pianę 3-4min/obr.3,5. Przekładamy pianę do innego naczynia.
Naczynie miksujące myjemy i dokładnie wycieramy. Wsypujemy do niego migdały i rozdrabniamy 10s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy masło, zakładamy motylek, wsypujemy cukier puder i ubijamy 2.5min/obr.3. Zgarniamy masę ze ścianek i ponownie ubijamy 30s/obr.3. Dodajemy do żółtka oraz skórkę otartą z dwóch cytryn i wyciśnięty z nich sok i mieszamy składniki 30s/obr.3. Wyjmujemy motylek.
Do naczynia miksującego dokładamy migdały i ricottę i mieszamy 30s/obr.5. Na końcu dokładamy pianę z białek (jeżeli opadła, warto je ponownie lekko ubić mikserem) i mieszamy ją z ciastem za pomocą kopystki.
Formę na tartę (o śr. 26 cm) smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Tartę cytrynową z ricottą i migdałami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy około 40-50 minut na opcji góra-dół.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na Tartę cytrynową z ricottą i migdałami pochodzi z książki “Razem w kuchni” Zosi Cudny.
Jak dużo cukru nrlzy dodać do tarty?
200 g