Gulasz po węgiersku z wołowiny
Bardzo aromatyczny, lekko pikantny i treściwy gulasz po węgiersku z wołowiny. To dobra propozycja na jesienny i zimowy obiad, bo mocno rozgrzewa. Pasuje zarówno do makaronu, kaszy, jak i do pieczywa, ale ja najbardziej lubię go z dodatkiem klusków śląskich. Podaję go z sałatką z ogórków kiszonych.
Składniki
1 kg mięsa gulaszowego wołowego
400 g bulionu mięsnego
(lub 400 g wody i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu z TM)
450 g cebuli
30 g oleju rzepakowego
30 g koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
3 gałązki natki pietruszki -same liście
3 gałązki majeranku -same liście
kawałek skórki z cytryny – 1 x 3cm
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
2 liście laurowe
1 łyżeczka koncentratu z TM
2 łyżeczki soli
Kminek mielimy, dodajemy do niego czosnek, pietruszkę, majeranek oraz skórkę z cytryny i rozdrabniamy w blenderze.
Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy na patelni olej i dusimy cebulę do miękkości. Przekładamy cebulę do dużego rondla, dodajemy mięso, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion mięsny (lub wodę i koncentrat bulionu) oraz sól i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając mięso. Dodajemy mieszankę przypraw (kminek z natką, majerankiem i cytryną) i ponownie gotujemy 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Gulasz po węgiersku podajemy z makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy nasiona kminku i mielimy 1min/obr.10. Dodajemy czosnek, pietruszkę, majeranek oraz skórkę z cytryny i rozdrabniamy 2s/obr.8, przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy połówki cebuli i rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamy cebulę ze ścianek, dodajemy olej i dusimy 8min/Varoma/noże wsteczne/obr.1. Dodajemy mięso, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion mięsny (lub wodę i koncentrat bulionu) oraz sól i gotujemy 22min/100’C/noże wsteczne/obr.mieszanie łyżką. Dodajemy mieszankę przypraw (kminek z natką, majerankiem i cytryną) i ponownie gotujemy 60min/90’C/noże wsteczne/obr.mieszanie łyżką. Jeżeli mięso jest twarde, dokładamy 5-10 minut gotowania.
Gulasz po węgiersku podajemy z makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi.
Smacznego!
Przepis pochodzi są książki “Tak lubię gotować”.
Z makaronem dobre:) A gdyby zrobić coś takiego z ryżem? Też by było super.
Pewnie, do ryżu też pasuje 🙂 Jak dla mnie ten gulasz będzie dobry praktycznie ze wszystkimi dodatkami.