Babka czekoladowa z serem
Dopiero były ostatki, a tu już prawie połowa kwietnia i Święta Wielkanocne za pasem. Ja już zaczęłam pierwsze przygotowania i testowanie nowych wielkanocnych przepisów. W zeszły weekend upiekłam bardzo ciekawą babkę czekoladową z serem, która nie zawiera w swoim składzie jajek, a za to ma dodatek sera białego. Jest cięższa od klasycznych babek czekoladowych i wilgotna. Mi jej smak bardzo odpowiada.
Składniki
(Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)
250 g mąki pszennej
250 g kremowego sera białego
125 g cukru
125 ml oleju
150 g gorzkiej czekolady
80-100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Cukier ucieramy z olejem i dodajemy do niego ser. Mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy serowej. Następnie łączymy masę serową z suchymi składnikami: mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na końcu powoli wlewamy mleko do uzyskania konsystencji musu czekoladowego. Konkretna ilość mleka będzie zależała od konsystencji i wilgotności sera.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę z kominem i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i wlewamy olej, zakładamy motylek i mieszamy 1min/obr.4,5.Dodajemy ser i miksujemy 3min/obr.4.5. Przekładamy masę serową do innego naczynia. Zdejmujemy motylek, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i roztapiamy 2min/80’C/obr.2. Zgarniamy czekoladę ze ścianek i dodajemy masę serową. Mieszamy 30s/obr.4. Dokładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i mieszamy 2,5min/obr.5. Na samym końcu dolewamy 80 ml mleka i mieszamy 30s/obr.5. Masa powinna mieć konsystencję musu czekoladowego, jeżeli jest za gęsta, dolewamy mleka i ponownie mieszamy składniki. Masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę z kominem i pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-50 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Smacznego!
Jaki to jest kremowy serek biały? Jakiego ty użyłas?
To po prostu gladki serek, ja użyłam takiego z wiaderka, ale może być też twaróg, ale wtedy trzeba go zmielić na gładko.
Jakiej wielkości użyć foremki? Czy czekoladę mogę zastąpić kakaem?