Babka drożdżowa z lukrem i skórą pomarańczową

Babka drożdżowa z lukrem i skórką pomarańczową to idealna propozycja na Wielkanoc. Bardzo ładnie wyrasta, jest puszysta i delikatna. Ciasto jest tylko lekko słodkawe, a całej słodyczy nadaje mu polewa z lukru i dodatek skórki pomarańczowej.

Babka-drożdżowa-z-lukrem-i-skórą-pomarańczową-678x1024 Babka drożdżowa z lukrem i skórą pomarańczową
Składniki
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
150 g masła
4 jajka
20 g drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki kurkumy
Lukier
1 duże białko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Babka-drożdżowa-z-lukrem-i-skórą-pomarańczową-678x1024 Babka drożdżowa z lukrem i skórą pomarańczową

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wyruszamy do szklanki, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy letnim mleku. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, dodajemy kurkumę. Cały czas miksując wlewamy partiami wystudzone masło. Dokładnie mieszamy składniki, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrastania.

Dużą foremkę z kominem do babki smarujemy masłem i wykładamy do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30-40 minut do wyrastania.

Wyrośniętą babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Jeżeli babka za bardzo wyrośnie lub będzie krzywa, możemy ściąć jej spód nożem.

Gdy babka wystygnie, przygotowujemy lukier. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę, polewamy lukrem babkę i posypujemy ją skórką pomarańczową.

Babka-drożdżowa-z-lukrem-i-skórą-pomarańczową-678x1024 Babka drożdżowa z lukrem i skórą pomarańczową

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy masło, wlewamy mleko, wyruszamy drożdże i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru. Podgrzewamy 2,5min/50’C/obr.2. Przekładamy do innego naczynia. Zakładamy motylek, wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz skórkę otartą z cytryny i ucieramy 5min/obr.3. Dodajemy mąkę, kurkumę oraz rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.

Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrastania. Dużą foremkę z kominem do babki smarujemy masłem i wykładamy do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30-40 minut do wyrastania.

Wyrośniętą babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Jeżeli babka za bardzo wyrośnie lub będzie krzywa, możemy ściąć jej spód nożem.

Gdy babka wystygnie, przygotowujemy lukier. Do naczynia miksującego wlewamy białko, wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny i miksujemy 20s/obr.6. Polewamy lukrem babkę i posypujemy ją skórką pomarańczową.

Smacznego!

Babka-drożdżowa-z-lukrem-i-skórą-pomarańczową-678x1024 Babka drożdżowa z lukrem i skórą pomarańczową

(Visited 3 727 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *