Domowy ser topiony
Domowy ser topiony to taki mój rarytas z dzieciństwa, kojarzy mi się z wakacjami u babci. Nie jadłam go już całe wieki, a zawsze bardzo lubiłam. Gdy na majówce byliśmy na mazurskiej wsi, dostaliśmy spory kawałek białego sera. Pomyślałam, że zrobię moim dzieciakom przyjemność i przygotuję dla nich domowy serek topiony. To był strzał w dziesiątkę, domowy ser smażony udał się znakomicie, wyszedł pyszny i wszyscy się nim zajadaliśmy. Taki ser topiony dobrze smakuje na kanapkach, ale można także dodać go do zupy krem.
Składniki
1/2 kg półtłustego sera białego
1 łyżka masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka kminku
(opcjonalnie)
Ser biały przekładamy do miski, dokładnie rozgniatamy widelcem, posypujemy sodą i solą i mieszamy składniki. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kuchenny blat na co najmniej 12godzin, a najlepiej na dobę. Po tym czasie serek powinien się rozpuścić.
W dużym garnku gotujemy wodę i stawiamy na nim miskę z serem. Będziemy go roztapiać w kąpieli wodnej. Do sera dodajemy żółtka i masło i mieszamy do momentu, aż ser stanie się zupełnie płynny. Nie doprowadzamy go do wrzenia. Jeżeli lubimy kminek lub inne przyprawy, to należy je teraz dodać i wymieszać z serem. Gorący ser przelewamy do miski lub słoików. Słoiki zakręcamy, a miskę przykrywamy folią spożywczą. Gdy ser ostygnie, chowamy go do lodówki.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, masło, twaróg, sól i sodę i miksujemy 30s/Interwał, a następnie podgrzewamy 20min/60’C/obr.3. Jeżeli lubimy, dodajmy kminek i mieszamy 30s/obr.5. Gorący ser przelewamy do miski lub słoików. Słoiki zakręcamy, a miskę przykrywamy folią spożywczą. Gdy ser ostygnie, chowamy go do lodówki.
Smacznego!
Cudowny serek. W TM5 – wykonane w moment. Ominęłam rozdrabniania z Interwale, jedynie twarożek dodałam pokruszony. Dodałam, namoczone wcześniej nasiona kozieradki i poruszone orzechy włoskie. PYCHA . Dzięki za przepyszny przepis.