Koktajl z buraka, jabłka i marchewki (dieta dr Dąbrowskiej)
Bardzo lubię buraki, ale przeważnie jadam je na ciepło w sałatce lub barszczu, na surowo prawie mi się to nie zdarza. Najczęściej piję zakwas z buraków, który regularnie przygotowuję w domu, za to jeszcze nigdy nie piłam koktajlu z buraków, ale w ostatnich dniach kombinuję z koktajlami i dziś zrobiłam eksperymentalny koktajl z buraka, jabłka i marchewki zgodny z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie dobre! Koktajl jest naturalnie słodki, ma piękny kolor i to prawdziwa energetyczna bomba witaminowa.
Składniki
250 ml zimnej wody
1/2 buraka
1 jabłko
1 marchewka
1/2 cytryny
1 cm obranego imbiru
Owoce i warzywa myjemy. Buraka i marchew obieramy ze skórki, cytrynę sparzamy wrzątkiem i również obieramy ze skórki. Do blendera kielichowego wkładamy pokrojone na kawałki warzywa i owoce: buraka, jabłko, marchewkę, cytrynę i imbir. Wlewamy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy koktajl odstawiamy na pół godziny i dopiero po tym czasie pijemy, dzięki temu burak będzie lżejszy dla żołądka.
Przepis na Thermomix
Owoce i warzywa myjemy. Buraka i marchew obieramy ze skórki, cytrynę sparzamy wrzątkiem i również obieramy ze skórki. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki warzywa i owoce: buraka, jabłko, marchewkę, cytrynę i imbir i rozdrabniamy 30s/obr.10. Wlewamy wodę i ponownie miksujemy 20s/obr.10. Gotowy koktajl odstawiamy na pół godziny i dopiero po tym czasie pijemy, dzięki temu burak będzie lżejszy dla żołądka.
Smacznego!