Koncentrat bulionu drobiowego
Domowy koncentrat bulionu drobiowego to zdrowa alternatywa dla kupnych kostek rosołowych. Tych w moim domu nie ma już od lat, bo ich skład pozostawia wiele do życzenia, a ja staram się unikać niepotrzebnej chemii w mojej diecie. Przygotowanie odpowiednika kostek rosołowych w domu jest dość proste i co najważniejsze, wiadomo, co się w nich znajduje. Dziś podaję Wam orientacyjny przepis na koncentrat bulionu drobiowego, to taka baza, którą możecie modyfikować zgodnie z Waszymi potrzebami i upodobaniami. Ja często robię go z 1,5 porcji i wtedy dokładam dodatkowe warzywa np. cukinię, selera naciowego, kawałek kapusty itd. Koncentrat bulionu drobiowego dodaję do zup i sosów.
Składniki
300 g mięsa z nóżek kurczaka lub indyka
(np. mięso gulaszowe)
150 g gruboziarnistej soli
100 g białego stołowego wina
(można zastąpić wodą)
200 g różnych warzyw np:
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 cebuli
10 cm pora
kostka 2x2cm selera
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki kopru
2 gałązki bazylii
2 gałązki lubczyku
1/3 łyżeczki kurkumy
1 liść laurowy
3-5 ziarenek pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
Mięso drobno kroimy (możemy je także zmielić w maszynce) i blendujemy. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wraz z ziołami miksujemy.
Do garnka wkładamy rozdrobnione mięso i warzywa, wlewamy wino, wsypujemy sól i dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny i często mieszamy, żeby koncentrat nie przypalił się. Jeżeli będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody.
Następnie blendujemy koncentrat na gładką masę. Przekładamy go do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki. Możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Ja rozdzielamy koncentrat na kilka mniejszych słoiczków zamiast pakować wszystko do jednego dużego. Gdy przelewamy gorący koncentrat i obrócimy słoiki do góry dnem, zassą się.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy kawałki mięsa kurczaka i rozdrabniamy 5s/obr.7. Przekładamy mięso do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy obrane i pokrojone na kawałki warzywa i zioła i rozdrabniamy 10s/obr.5. Dodajemy sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy 25min/Varoma/obr.2. Na pokrywie naczynia miksującego zamiast miarki stawiamy koszyczek. Zdejmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy 1min/obr.7. Przekładamy do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki. Możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Ja rozdzielamy koncentrat na kilka mniejszych słoiczków zamiast pakować wszystko do jednego dużego. Gdy przelewamy gorący koncentrat i obrócimy słoiki do góry dnem, zassą się.
Smacznego!
Inspiracją był przepis z thermomixowej książki “Tak lubię gotować”.