Ontbijtkoek – holenderskie ciasto śniadaniowe

W Łucji przedszkolu trwa tydzień holenderski, dziś mają dzień kuchni holenderskiej i zostałam poproszona o upieczenie ontbijtkoek – holenderskiego ciasta śniadaniowego. To bardzo słodkie korzenne ciasto, które w smaku przypomina nasz rodzimy piernik. Ciasto składa się w równej proporcji z mąki, cukru i mleka. Jest smaczne, ma dość twardą zbitą skórkę, ale zawartość cukru w ontbijtkoek jest wprost powalająca.

słodkie-korzenne-ciasto-holenderskie-678x1024 Ontbijtkoek - holenderskie ciasto śniadaniowe

Składniki
(keksówka 31 x 10 cm)
500 g mąki
500 g ciemnego cukru np. muscavado
500 ml mleka
1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
garść grubo posiekanych orzechów
garść skórki pomarańczowej
garść rodzynek lub żurawiny

słodkie-korzenne-ciasto-holenderskie-678x1024 Ontbijtkoek - holenderskie ciasto śniadaniowe

Cukier zagotowujemy z mlekiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Powoli cienkim strumieniem dolewamy gorące mleko z cukrem i mieszamy ciasto końcówką z hakiem. Można to też zrobić drewnianą łyżką, ale ciasto jest dość gęste i będzie trochę kręcenia. Dodajemy bakalie i mieszamy je z ciastem.

Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy górę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy około 1,5 godziny do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy na kuchennej kratce.

słodkie-korzenne-ciasto-holenderskie-678x1024 Ontbijtkoek - holenderskie ciasto śniadaniowe

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy 5min/100’C/obr.2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami i mieszamy 3min/obr.5. Na końcu dodajemy bakalie i mieszamy je z ciastem 30s/obr.4,5/noże wsteczne. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy górę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy około 1,5 godziny do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

 

Przepis zaczerpnęłam ze strony Piekarnik na emigracji.

słodkie-korzenne-ciasto-holenderskie-678x1024 Ontbijtkoek - holenderskie ciasto śniadaniowe

(Visited 1 547 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *