Smoothie ze szpinaku, grejpfruta i jabłka (dieta dr Dąbrowskiej)
Od dłuższego czasu myślałam o diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej i wreszcie się na nią zdecydowałam. Zaczynam 10 czerwca, ale już teraz powoli się do niej przygotowuję. Testuję i komponuję przepisy, czytam książki i piszę dla Was kilka merytorycznych wpisów o samej diecie. Dajcie znać, czy ten temat Was ciekawi. A dziś pierwszy przepis zgodny z dietą dr Dąbrowskiej na smoothie ze szpinaku, grejpfruta i jabłka. To idealna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. Taki zielony koktajl można także zabrać ze sobą do pracy.
Jeżeli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, a po prostu zależy Wam na zdrowym i pełnowartościowym posiłku np. wegetariańskim lub wegańskim, możecie dodać do smoothie banana lub łyżeczkę syropu klonowego, dzięki czemu smoothie ze szpinaku, grejpfruta i jabłka będzie delikatniejsze i słodsze.
Składniki
50g szpinaku
(duża garść szpinaku)
1/2 czerwonego grejpfruta
1/2 jabłka
250-300 ml zimnej wody
Szpinak myjemy, grejpfruta i jabłko obieramy wkładamy do blendera kielichowego, wlewamy wodę i miksujemy na gładką masę. Zaraz po zmiksowaniu smoothie jest rzadkie, ale po chwili nieco gęstnieje. Jeżeli nie pijemy go od razu, włóżmy je do lodówki i wstrząśnijmy przed wypiciem.
Przepis na Thermomix
Szpinak myjemy i wkładamy do naczynia miksującego. Grejpfruta i jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do naczynia i miksujemy 10s/obr.10. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy 10s/obr.10 i gotowe. Zaraz po zmiksowaniu smoothie jest rzadkie, ale po chwili nieco gęstnieje. Jeżeli nie pijemy go od razu, włóżmy je do lodówki i wstrząśnijmy przed wypiciem.
Smacznego!
Brzmi dobrze! Uwielbiam smoothies i to, że sa tak proste i szybkie w przygotowaniu – a możliwości jest mnóstwo!