Tarta ze szpinakiem i oliwkami

Dziś na obiad u nas tarta ze szpinakiem i oliwkami – łatwe, smaczne i bezmięsne danie. Idealne nie tylko na obiad, ale także na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi czy na lunch do pracy. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomysł na ten wytrawny quiche zaczerpnęłam z thermomixowej książki “Pełne zdrowia menu na Thermomix”, ale trochę go przerobiłam. Zamiast spodu z kaszy jaglanej, użyłam klasycznego kruchego ciasta.

tarta-ze-szpinakiem-i-oliwkami-678x1024 Tarta ze szpinakiem i oliwkami

Składniki
(Wyższa forma o średnicy 26cm)
Spód
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
8 jajek (M)
80 g sera ricotta
50 g mleka
70 g liści szpinaku baby
60 – 80 g szalotki
12 czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
5 g listków bazylii]
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

tarta-ze-szpinakiem-i-oliwkami-678x1024 Tarta ze szpinakiem i oliwkami

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyższą formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy nim formę, tworząc wyższy brzeg, bo nadzienia jest naprawdę dużo. Formę wylepioną ciastem chowamy na 30-60 minut do lodówki lub na krócej do zamrażarki. Następnie wyjmujemy formę, a ciasto nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy do lekkiego zarumienia przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szalotki i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim szalotki i czosnek przez kilka minut. Następnie dodajemy listki szpinaku i bazylii.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy ricottę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do połączenia się składników. Dokładamy do masy jajecznej podduszony szpinak i ponownie mieszamy składniki.

Tak przygotowany farsz przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty i równomiernie rozkładamy na nim składniki. Na masie rozkładamy pokrojone na połówki oliwki. Tartę ze szpinakiem i oliwkami pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru. Quiche podajemy na ciepło lub zimno.

tarta-ze-szpinakiem-i-oliwkami-678x1024 Tarta ze szpinakiem i oliwkami

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, zimne masło, jajko oraz sól i miksujemy 30s/obr.5. Wyższą formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy nim formę, tworząc wyższy brzeg, bo nadzienia jest naprawdę dużo. Formę wylepioną ciastem chowamy na 30-60 minut do lodówki lub na krócej do zamrażarki. Następnie wyjmujemy formę, a ciasto nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy do lekkiego zarumienia przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego wkładamy szalotki przekrojone na połowy oraz czosnek, dodajemy olej i rozdrabniamy 5s/obr.5. Składniki zgarniamy na dno naczynia i dusimy 3min/120’C (lub Varoma)/obr.1. Dodajemy szpinak oraz bazylię i dusimy 2min/120’C (lub Varoma)noże wsteczne/obr.1. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy ricottę, mleko, pieprz oraz sól i miksujemy 20s/obr.6. Dokładamy podduszony szpinak i mieszamy 5s/noże wsteczne/obr.2. Tak przygotowany farsz przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty i równomiernie rozkładamy na nim składniki. Na masie rozkładamy pokrojone na połówki oliwki. Tartę ze szpinakiem i oliwkami pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru. Quiche podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

 

 

tarta-ze-szpinakiem-i-oliwkami-678x1024 Tarta ze szpinakiem i oliwkami

(Visited 1 171 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *