Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – co musisz wiedzieć?

No dobra, żarty się skończyły, podjęłam decyzję, że w przyszłym tygodniu przechodzę na dietę warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Muszę przyznać, że post dr Dąbrowskiej to dla mnie duże wyzwanie, bo ja nigdy nie byłam na żadnej diecie. Jestem naturalnie szczupła, nie muszę się specjalnie wysilać. Obecnie moja waga to 53 kg przy wzroście 165 cm, więc nie o chudnięcie mi chodzi. Wprawdzie to moja najwyższa waga w życiu poza ciążami, ale też po raz pierwszy w życiu nie mam niedowagi. Ostatnio jem raczej kiepsko, nieregularnie i niezbyt zdrowo. Moja dieta jest uboga w warzywa i owoce, tak źle chyba jeszcze nie jadłam i czuję potrzebę zmiany i dowitaminizowania się. Mam suchą skórę, zniszczone włosy oraz problemy z cerą i paznokciami. Jędrność skóry w strategicznych partiach po dwóch ciążach także pozostawia sporo do życzenia. Dodatkowo chcę potrenować swoją silną wolę. Nie rzucam się na głęboką wodę i nie planuję  od razu 42 dni postu. Mój cel to 2-3 tygodnie, trzymajcie kciuki, żebym wytrwała! O diecie dr Dąbrowskiej słyszałam skrajne opinie, od zachwytu, poprzez ogromną krytykę. Do mnie jakoś przemawia idea czasowej głodówki i mam ochotę jej spróbować, ale nikogo nie będę do niej namawiać. Przygotowałam dla Was wpis Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – co musisz wiedzieć?, czyli takie małe kompedium dla wszystkich zainteresowanych dietą dr Dąbrowskiej i jej zasadami, które stworzyłam w oparciu o książkę dr Ewy Dąbrowskiej “Ciało i ducha ratować żywieniem” oraz najnowszą serię książek “Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Odkryj moc diety, o której mówi cała Polska” autorstwa Beaty Dąbrowskiej, synowej dr Ewy Dąbrowskiej.

Dieta-warzywno-owocowa-dr-Dąbrowskiej-co-musisz-wiedzieć-1-683x1024 Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej - co musisz wiedzieć?

Wiosna i lato to idealne pory do przeprowadzenia postu dr Dąbrowskiej. W tym okresie dostępnych jest wiele sezonowych warzyw, są one młode, świeże i stosunkowo tanie. Dodatkowo dieta warzywno-owocowa mocno wychładza organizm, więc lepiej nie przeprowadzać jej zimą.

Przed przystąpieniem do diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej warto zrobić komplet badań, żeby upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do jej przeprowadzenia. Jeżeli przyjmujemy na stałe jakieś leki, należy przeprowadzić post pod kontrolą lekarza.

Na czym polega dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej?

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to dieta półgłodowa, czyli gotówka niezupełna.  Głównym celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie mu równowagi metabolicznej, duchowej i emocjonalnej, chudnięcie jest efektem ubocznym, a nie celem samym w sobie. Post daje możliwość pozbycia się wieloletnich złogów i uszkodzonych tkanek. W jego trakcie (dr Dąbrowska zaleca przeprowadzenie postu przez okres od 14 do maksymalnie 42 dni) je się tylko niskoskrobiowe warzywa i zaledwie kilka owoców, głównie jabłek, grejpfrutów i cytryn. W przypadku zwiększenia kaloryczności diety, np. poprzez dodanie do niej słodkich owoców lub dodanie innych produktów niż warzywa, dochodzi do przerwania postu i nie uzyskuje się zadowalających efektów leczenia. Łatwo rozpoznać ten stan, ponieważ pojawia się uczucie głodu, które nie towarzyszy nam w prawidłowo prowadzonej kuracji. Wiemy wtedy, że nie jest to post leczniczy, a żywienie wyniszczające, które należy przerwać i ponownie wprowadzić zdrowe, pełnowartościowe potrawy.

Dieta warzywno-owocowa dostarcza zaledwie 800 kcal dziennie, co oznacza obniżenie dowozu kalorii aż o 60% w stosunku do normalnego żywienia. W trakcie postu spożywamy aż o 5 razy mniej białka, 5 razy mniej węglowodanów i aż o 20 razy mniej tłuszczu niż w tradycyjnym żywieniu. To niedostateczne odżywianie zewnętrzne w poście, uruchamia tzw odżywianie wewnętrzne, dzięki któremu organizm samoistnie przywraca utracone zdrowie. Leczenie endogenne (wewnętrzne) polega na zużywaniu tkanek wg hierarchii ich ważności. W pierwszej kolejności organizm spala wodę, następnie niepotrzebne zapasy: tłuszcz, zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne. Tym samym następuje regeneracja młodych zdrowych komórek, co w efekcie odmładza cały organizm. Kuracja postna oczyszcza organizm z kompleksów immunologicznych. To bardzo ważne, ponieważ ich nadmiar powoduje, że komórki immunologiczne nie rozpoznają ani bakterii ani własnych zwyrodniałych komórek. Po diecie warzywno owocowej dr Dąbrowskiej poprawia się odporność. Zdrowszy organizm łapie mniej infekcji, dzięki czemu cofają się choroby zwyrodnieniowe. Dodatkowo post wpływa na dobrostan psychiczny: zmniejsza pobudzenie i napięcie nerwowe i daje spokojniejszy sen.

Taka terapia oczyszczająca usuwa przyczynę choroby, którą w dużym stopniu jest nieprawidłowe odżywianie. Dostarcza organizmowi wielu witamin, błonnika i cennych bioaktywnych składników.

Jaka jest różnica między niedożywieniem a postem?

Niedożywienie to stan patologiczny, a post jest fizjologiczny i doprowadza organizm do zdrowia. Post dr Dąbrowskiej dostarcza organizmowi ogromnej ilości biokatalizatorów czyli witamin i mikroelementów, które aktywizują setki naszych enzymów i przemian. Nie dostarczają tłuszczu, cholesterolu ani białka, a organizm pozbawiony tych substancji, zaczyna odżywiać się endogennie czyli wewnętrznie. Dlatego już na początku postu obserwujemy wielomocz i samoistne cofnięcie się wszelkich obrzęków, nawet tych wieloletnich – następuje usuwanie toksyn wraz z moczem i potem.

Następnie organizm zużywa zapasy cukru odłożonego w wątrobie i mięśniach. Zaczyna rozkładać się tłuszcz. Kwasy tłuszczowe są eliminowane przez ścianę przewodu pokarmowego, dzięki czemu w trakcie postu nie odczuwamy głodu. Spontanicznie następuje wyłączenie ośrodka głodu, który znajduje się w mózgu. Następuje odmłodzenie całego organizmu zwane rewitalizacją, co sprzyja długowieczności.

Czym są kryzysy ozdrowieńcze?

W trakcie postu mogą występować kryzysy ozdrowieńcze- nasilają się dolegliwości, które dokuczały nam w przeszłości. Kryzysy ozdrowieńcze najczęściej pojawiają się 7 dnia stosowania diety. Są różne objawy kryzysu, a ich wyrazem jest zwykle nasilenie objawów choroby, na którą pacjent zapadł. Kryzysy ozdrowieńcze można podzielić na wczesne (do 1 tygodnia) i później (powyżej 1 tygodnia kuracji). Ich intensywność wiąże się z ilością nagromadzonych toksyn, złogów i zwyrodnień. Na początku kuracji zwykle pojawiają się bóle głowy i niepokój, towarzyszy jej także przykry zapach moczu, kału i potu, co wiąże się z uwolnieniem do krwi wielu toksyn. Przejściowo pojawia się kwasica, od tej chwili ma miejsce odżywianie wewnętrzne, a komórki otrzymują dodatkową energię. Z każdym dniem następuje poprawa samopoczucia. Pierwsze oznaki poprawy to lepszy sen, pogodniejszy nastrój, duża chęć do pracy, mniejsze bóle wieńcowe, stawowe i chromanie, cieplejsze stopy, ustępują obrzęki, pojawia się wielomocz, a stolec traci przykrą woń.

Kryzys ozdrowieńczy w trakcie kuracji dietetycznej to sygnał, że sam organizm uruchomił system oczyszczania wewnętrznego, najpierw powierzchniowych warstw ciała (błony śluzowej przewodu pokarmowego), a po kilku tygodniach- głębokich jego warstw np. kości. Biegunka pojawiająca się około 4 dnia postu, to wczesny objaw oczyszczania śluzówki ze zwyrodnień, owrzodzeń żołądka i jelit. Wzrost OB w trakcie diety jest korzystnym mechanizmem samoleczenia, bo wątroba zwiększa produkcję białek ostrej fazy, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Bardzo ważne jest to, żeby nie przerywać kuracji w momencie pojawienia się objawów kryzysów ozdrowieńczych. To sygnał, że organizm spontanicznie stawia diagnozę i rozpoczyna odtruwanie, dzięki czemu, może nastąpić poprawa zdrowia.

Etapy zdrowienia

Aby organizm był zdrowy, dr Dąbrowska proponuje trzyetapową drogę:

  • I etap – przejście na zdrową dietę co najmniej 3 tygodnie przed rozpoczęciem postu
  • II etap – trwa od 2 do maksymalnie 6 tygodni kuracji oczyszczającej warzywno-owocowej. W pierwszych dniach postu mogą pojawić się nieprzyjemne objawy takie jak: bóle głowy, biegunki, wysypki, gorączka. Są to symptomy kryzysów ozdrowieńczych, o których pisałam wyżej.
  • III etap – to wychodzenie z diety, które polega na stopniowym wprowadzaniu zdrowego żywienia, a następnie żywienia pełnowartościowego: jedzenie produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców z dodatkiem mleka zsiadłego i twarogu. Należy także włączać krótkie posty warzywno-owocowe np. 1 tydzień w miesiącu lub 1 dzień w tygodniu. III etap wiąże się także z porzuceniem wcześniejszych złych nawyków.

Co jeść w poście dr Dąbrowskiej?

Dr Dąbrowska jasno określa, jakie produkty są dozwolone podczas diety warzywno-owocowej, a które są zakazane. W Internecie krążą kuszące kolorowe i czytelne tabelki, które mają ułatwić żywienie podczas diety dr Dąbrowskiej. Chciałabym Was przed nimi przestrzec, ponieważ nie są one autoryzowane przez dr Ewę Dąbrowską i zawierają błędy. Prowadzenie postu zgodnie z tymi tabelami, może przynieść organizmowi wiele szkody. Jedyne i dopuszczalne produkty są wyszczególnione w książkach dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej.

Podczas diety warzywno-owocowej należy jeść jak najbardziej naturalne pożywienie, głównie surowe warzywa i owoce, które powinny stanowić większość dziennej diety. To właśnie surowe warzywa i owoce zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Codziennie należy spożywać także kiszonki: ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, czosnek i chrzan. Wolno także używać soli z mikroelementami, najlepiej soli kłodawskiej. O tym, co dokładnie można jeść w trakcie diety warzywno-owocowej napiszę w oddzielnym wpisie.

Wskazania do przeprowadzenia diety

  • Profilaktyka zdrowotna – poprawa pamięci i odporności, porzucenie nałogów, redukcja masy ciała, pogłębienie duchowości.
  • Choroby immunologiczne – choroby alergiczne, częste infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby z autoagresji np. Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół suchego oka
  • Choroby endokrynologiczne – nsdmiar estrogenów, niepołodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny
  • Choroby neurologiczne -padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, migreny
  • Zespół metaboliczny x – otyłość, cukrzyca typu II, choroba wieńcowa, zakrzepica, obrzęki, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, torbiele jajników, przerost prostaty.
  • choroby zwyrodnieniowe i skórne- zwyrodnienia stawów, przykurcze, choroba wrzodowa żołądka, paradontoza, zaćma, żelaki, stawy przedrakowe, nowotwory we wczesnych stadiach, łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema

Przeciwwskazania do przeprowadzenia diety

  • Lęk przed ograniczeniem ilości pożywienia
  • Ciężka depresja
  • Przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy i cytostatyki)
  • Stany po przeszczepach narządów
  • Niewydolność nadnerczy
  • Krańcowe wyniszczenie organizmu
  • Nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworu
  • Krańcowa marskość wątroby
  • Dializa nerek
  • Nadczynność tarczycy
  • Cukrzyca typu I
  • Ostra porfiria
  • Niedoczynność nadnerczy
  • Ciąża i karmienie piersią

Jak widać dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to przede wszystkim kuracja zdrowotna, która ma pozytywnie wpłynąć zarówno na stan naszego zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. O tym jaki wpływ miała na mnie, napiszę w oddzielnym wpisie po zakończeniu kuracji.

 

Dieta-warzywno-owocowa-dr-Dąbrowskiej-co-musisz-wiedzieć-1-683x1024 Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej - co musisz wiedzieć?

(Visited 1 778 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – co musisz wiedzieć?”

  • Bardzo ciekawe informacje, wewnętrzne moje odczucie sugeruje, żeby przygotować się psychicznie i poczekać do wiosny, ale mam ochotę na takie wyzwanie, Pozdrawiam

    • Ja też się długo przygotowywałam do postu. Najpierw kupiłam książki i przygotowałam sobie kilka sprawdzonych przepisów, na wiosnę zrobię powtórkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *