Leczo wegańskie (dieta dr Dąbrowskiej)
Jestem drugi dzień na poście dr Dąbrowskiej i nabrałam ochoty na jakieś ciepłe danie. Leczo wegańskie sprawdza się idealnie w poście, można wrzucić do niego wiele warzyw i doprawić ulubionymi ziołami, dzięki czemu jest wyraziste i sycące. To miła odmiana dla ogromnej ilości surowych warzyw, które zjada się na diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Gdybym nie była na diecie, zjadłabym to leczo z pyszną chrupiącą bułeczką, ale dziś zadowalam się jedynie ciepłymi warzywami. Przepis dostosowałam do postu dr Dąbrowskiej i zamiast poddusić cebulę na oliwie, zrobiłam to z pomocą samej wody.
Inne przepisy zgodne z dietą dr Dąbrowskiej:
Domowy przecier pomidorowy
Koktajl z buraka, jabłka i marchewki
Smoothie ze szpinaku, grejpfruta i jabłka
Surówka z kapusty kiszonej i pomidora
Zakwas z buraków
Zielone smoothie z natki pietruszki i ogórka
Składniki
250 g passaty pomidorowej lub przecieru
1 mała cukinia- 250g
1 czerwona papryka- 200g
1 żółta papryka- 200g
1 mała marchewka
1 średnia cebula – 100g
2 łodygi selera naciowego
20 g wody
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
sól kłodawska do smaku
Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy ze skórki, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Przekładamy cebulę i czosnek do rondla z grubym dnem, wlewamy kieliszek wody i podduszamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa, dolewamy passatę pomidorową lub przecier i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy i ponownie dusimy przez 10 minut. Jeżeli leczo jest za gęste, możemy dolać odrobinę wody lub passaty. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje podane na ciepło.
Przepis na Thermomix
Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy ze skórki, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz czosnek i rozdrabniamy 3s/obr.5. Zgarniamy warzywa kopystką ze ścianek, wlewamy 20 g wody i podduszamy 3min/100’C/obr.2. Dodajemy pokrojone na kawałki: papryki, cukinię, marchewkę i selera naciowego i rozdrabniamy 7s/obr.4. Dolewamy passatę pomiodrową lub przecier, dodajemy przyprawy i dusimy 15min/Varoma/noże wsteczne/obr.1. Jeżeli leczo jest za gęste, możemy dolać odrobinę wody lub passaty. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje podane na ciepło.
pysznie wygląda
Dziękuję 🙂