Makaron z prostym sosem bolognese
Ja nadal jestem na poście dr Dąbrowskiej, ale rodzina musi jeść także inne rzeczy niż same warzywa. Wczoraj przygotowałam dla nich makaron z prostym sosem bolognese. Nie jest to klasyczna wersja sosu bolońskiego, a jego uproszczona wersja. Jest smaczna i łatwa do zrobienia, na pewno jeszcze nie raz go przygotuję.
Składniki
Sos
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 puszka pomidorów krojonych
100 g mleka lub wody
30 g oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka koncentratu bulionu
Do podania
garść parmezanu
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy na niej cebulę i czosnek przez kilka minut. Dodajemy przyprawy (bez papryki) oraz koncentrat bulionu i ponownie dusimy przez kilka minut. Dodajmy mięso i smażymy je przez kilka minut aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, paprykę, wodę lub mleko.
Gotujemy sos na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie, a płyny odparują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej spaghetti lub tagliatelle i hojnie posypujemy parmezanem.
Przepis na Thermomix
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na ćwiartki i wraz z czosnkiem wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamy ze ścianek na dno naczynia, wlewamy oliwę i podduszamy 2,5min/Varoma/obr.2. Dodajemy przyprawy (bez papryki) oraz koncentrat bulionu i ponownie dusimy 1min/Varoma/obr.2. Teraz możemy dodać do naczynia mięso i dusić je 2,5min/Varoma/noże wsteczne/obr.1, ale danie jest smaczniejsze, gdy podsmażymy mięso na patelni. Przekładamy cebulę i czosnek z naczynia na patelnię i dokładamy mięso. Przesmażamy je przez kilka minut (Jeżeli jednak wolimy przygotować mięso w TM, dusimy je 2,5min/Varoma/noże wsteczne/obr.1). Przekładamy z powrotem do naczynia miksującego, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, wodę lub mleko oraz paprykę i gotujemy 7min/100’C/noże wsteczne/obr.2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej spaghetti lub tagliatelle i hojnie posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Przepis na sos pochodzi z Przepisowni.