Surówka z kapusty kiszonej i pomidora (dieta dr Dąbrowskiej)
Dziś zaczęłam post dr Dąbrowskiej, o co dokładnie w nim chodzi, możecie przeczytać we wpisie Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej- co musisz wiedzieć? Ogólnie rzecz biorąc jest to kuracja prozdrowotna i polega na jedzeniu wyłącznie niskoskrobiowych warzyw i zaledwie kilku owoców przez okres od 2 do 6 tygodni. Przede mną 2 tygodnie postu, póki co jestem dość głodna, nie jakoś bardzo, ale lekkie ssanie w żołądku towarzyszy mi przez cały dzień, podobno uczucie głodu mija po 2 dniach diety warzywno-0wocowej dr Dąbrowskiej i bardzo na to liczę. A tymczasem zapraszam Was na pożywną i zgodną z dietą dr Dąbrowskiej surówkę z kapusty kiszonej i pomidora. Jest i smaczna i zdrowa.
Składniki
300 g młodej kapusty kiszonej
1 duży pomidor
1 duży ogórek gruntowy
1/2 cebuli
1 łyżka koperku
(2-3 gałązki)
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
Kapustę dość drobno kroimy, ogórka i pomidora myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Do miski wkładamy pokrojoną kapustę, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.
Przepis na Thermomix
Ogórka i pomidora myjemy i obieramy ze skórki. Na wirujące noże wrzucamy koperek i siekamy przez około 7 sekund. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.4,5, dodajemy kapustę kiszoną i ogórka i rozdrabniamy 2s/obr.3. Przekładamy zawartość do miski i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.