Babka korzenna
Bardzo prosta w przygotowaniu babka korzenna, którą z powodzeniem można podać jako świąteczne ciasto, bo pięknie pachnie przyprawami do piernika. Może być dla niego taką ekspresową alternatywą, bo nie musi leżakować i upieczemy ją także wtedy, gdy stopnieją nasze świąteczne zapasy miodu, który zdążył wylądować już w pierniczkach czy wigilijnej kutii.
Składniki
Ciasto
(wszystkie składniki o temp.pokojowej)
250 g mąki
230 g cukru
250 g miękkiego masła
5 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżki kakao do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu (50 ml)
Dodatkowo
cukier puder
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy wraz z cukrem i żółtkami na gładką masę, stopniowo dodajemy do niej mieszankę mąki, kakao, proszku do pieczenia i przyprawy do piernika i dalej miksujemy, aż do momentu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wtedy powoli dolewamy rum i mieszamy masę.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Robimy to delikatnie, żeby ciasto nie straciło puszystości.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C do tzw.suchego patyczka.
Upieczoną babkę korzenną lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy na duży talerz. Gdy zupełnie ostygnie możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową taką, jak w przepisie na babkę czekoladową z rumem na Wielkanoc.
Przepis na Thermomix
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy same białka ze szczyptą soli. Ubijamy je na sztywną pianę 2-3min/obr.4,5. Ubitą pianę przekładamy na chwilę do innej miski.
Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wkładamy miękkie masło i wsypujemy cukier ii ubijamy na gładką masę 3min/obr.4. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy 30s/obr.4. Zdejmujemy motylek i dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i rum i mieszamy 45s/obr.6. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy kopystką, żeby składniki się połączyły.
Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Upieczoną babę lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy na duży talerz. Gdy zupełnie ostygnie możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową taką, jak w przepisie na babkę czekoladową z rumem na Wielkanoc.
Smacznego!