Brownie z bezą
Brownie z bezą to ciasto, w którym zakochałam się w zeszłym roku w żyrardowskim Telegrafie. Bardzo lubię zarówno brownie, jak i wszelkie bezy, więc połączenie tych dwóch ciast w jedno uważam za coś absolutnie pysznego. Do Żyrardowa i Cafe Telegraf mam jednak kawałek drogi, dlatego wymodziłam swoją własną wersję ich ciasta i jestem z niego bardzo zadowolona. Wyobraźcie to sobie: mocno czekoladowy spód i chrupiąca chmurka z bezy, czyż nie brzmi rewelacyjnie?
Składniki
Brownie
(Forma o śr. 22cm)
140 g mąki
120 g brązowego cukru
110 g masła
170 g czekolady deserowej
60 g gorzkiej czekolady
3 jajka
2 łyżki kakao do pieczenia
Beza
2 białka
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę mieszamy z masą jajeczną, dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiego ciasta.Przelewamy brownie do formy wysmarowanej masłem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175’C.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka przelewamy do czystego i suchego naczynia, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy przez kilka minut, aż piana stanie się gładka i błyszcząca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Przekładamy bezą na podpieczone brownie, rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ciasto przez 25-30 minut, do momentu, aż beza się wysuszy.
Brownie z bezą studzimy w uchylonym piekarniku. Mi najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.7. Dodajemy masło i rozpuszczamy 4min/80’C/obr.2. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Do naczynia zakładamy motylek, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy 4min/obr.4,5. Zdejmujemy motylek, dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy składniki 15s/obr.3. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki i dodajemy je do masy czekoladowo-jajecznej i dokładnie mieszamy ciasto 20s/obr.4,5. Przelewamy brownie do formy wysmarowanej masłem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175’C.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Naczynie miksujące dokładnie myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek i ubijamy pianę 4min/obr.4. Gdy tylko piana stanie się sztywna, zaczynamy powoli dosypywać do naczynia cukier (nie przerywając ubijania), na samym końcu dodajemy mąkę.
Przekładamy bezą na podpieczone brownie, rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ciasto przez 25-30 minut, do momentu, aż beza się wysuszy.
Brownie z bezą studzimy w uchylonym piekarniku. Mi najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Dla mnie jesteś Królową Bezy 🙂
Dziękuję Ci bardzo! Nie da się ukryć, że uwielbiam robić bezy 😀
Mam pytanko-w składnikach jest podane kakao do pieczenia. Czy to pomyłka i chodziło o proszek do pieczenia czy rzeczywiście chodziło o kakao?Dzięki za odpowiedź