Chleb pani Sławki

Cieszę się, że znowu udało mi się wpaść w rytm pieczenia domowego chleba. Tym razem wypróbowałam przepis na chleb pani Sławki, który cieszy się ogromną popularnością na fecebookowej grupie dla Thermomixowców. I ja dołączam do zachwytów, bo chleb pani Sławki jest naprawdę pyszny.

chleb-pani-Sławki-710x1024 Chleb pani Sławki
Składniki
(Keksówka 28x11cm)
330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
330 g letniej wody
150 g mieszanki ziaren
(np. siemię, słonecznik, dynia, chia, sezam, otręby)
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
2 łyżki ziaren do posypania
chleb-pani-Sławki-710x1024 Chleb pani Sławki

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna i wlewamy zaczyn drożdżowy i resztę letniej wody. Mieszamy ciasto do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do podwojenia się składników. Następnie znowu krótko zarabiamy ciasto i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub otrębami. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 15 minut do wyrastania. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarnami. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 50 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

chleb-pani-Sławki-710x1024 Chleb pani Sławki

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.1. Dodajemy mąkę, ziarna i sól i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Zostawiamy ciasto w Thermomixie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Ponownie wyrabiamy ciasto 20s/Interwał i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub otrębami. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 15 minut do wyrastania. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarnami. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 50 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

 

 

Przepis pochodzi ze strony Thermomix dla Ciebie.

chleb-pani-Sławki-710x1024 Chleb pani Sławki

(Visited 51 015 times, 5 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *