Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej zyskała w ostatnim czasie na popularności. Ma pewnie tylu samo zwolenników, co zagorzałych przeciwników. O samej diecie dr Dąbrowskiej napisałam oddzielny wpis, możecie przeczytać go tutaj, a dziś zajmę się wyłącznie sprawą żywienia w trakcie kuracji prozdrowotnej dr Dąbrowskiej. W internecie krąży na ten temat wiele nieprawdziwych informacji. Dużą popularnością cieszą się tabele żywieniowe, które są ładne i czytelne, ale nie są to oficjalne materiały zatwierdzone przez dr Ewę Dąbrowską i zawierają błędy. Przestrzegam Was przed korzystaniem z nich, bo zamiast kuracji prozdrowotnej, można rozpocząć wyniszczające żywienie organizmu i zaszkodzić sobie. Wszelkie dopuszczone produkty podane są w najnowszej książce “Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej -przepisy” autorstwa Beaty Dąbrowskiej, synowej pani doktor i podaję je niżej w tym wpisie. Głównym celem diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Dieta ta jest kataboliczna, co oznacza, że podczas niej chudniemy, ale nie jest to głównym celem. Możemy wspomóc odtruwanie organizmu spożywając brokuły, które dzięki zawartości sulforafanu, włączają w każdej komórce na poziomie genów mechanizmy odtruwania organizmu. Pomaga w tym także ocet jabłkowy, który jest produktem fermentacji błonnika. Zapraszam na wpis Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?
Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?
Warzywa i owoce zalecane podczas postu:
- zielone warzywa liściowe: różne rodzaje sałat (roszponka, rukola, rzymska, lodowa, czerwona, masłowa), szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, szczaw, rabarbar, szparagi, cykoria, rzeżucha, koper, koper włoski, szczypior, kiełki i sok z zielonych pędów zbóż (np. jęczmienia);
- zioła przyprawowe i lecznicze (surowe i suszone): bazylia, mięta, melisa, pokrzywa, tymianek, cząber, oregano, estragon, majeranek, kolendra, lubczyk, lebiodka, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, dziurawiec, cykoria, jasnota, ogórecznik, rumianek, skrzyp, perz, szałwia, czystek, miłorząb, lipa, liść laurowy, papryka suszona ostra i łagodna, nasiona (ziele angielskie, pieprz, kminek, gorczyca, czarnuszka, goździki, ostropest, koper, siemię lniane, imbir, kurkuma, cynamon, wanilia);
- warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa, topinambur;
- warzywa cebulowe: cebula, por, czosnek;
- warzywa psiankowate: papryka, pomidor, bakłażan;
- warzywa kapustne: kapusta: biała, czerwona, włoska, pekińska, pak-choi; kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa, jarmuż;
- warzywa dyniowate: cukinia, ogórek, dynia, kabaczek, patison;
- owoce: jabłka, grejpfruty, kiwi, granat, pomarańcza, owoce sezonowe (porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska)- owoce są jedynie dodatkiem do dań, należy stosować je w ilościach śladowych, tylko do poprawy smaku lub dekoracji;
- warzywa morskie: wakame, nori, agar.
Produkty zakazane w poście:
- zboża
- orzechy
- ziemniaki
- warzywa strączkowe
- chleb
- mleko
- olej
- słodkie owoce
Czego unikać w poście:
- mocna herbata
- kawa
- alkohol
- papierosy
Co pić w trakcie postu:
- woda mineralna niegazowana z podwyższoną zawartością magnezu
- napary i herbaty ziołowe
- kompoty z owoców (także suszonych)
Jak przyjmować warzywa?
W trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej powinno spożywać się jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone produkty. Podstawę diety powinny stanowić więc surowe warzywa i owoce, które są w miarę możliwości jak najmniej rozdrobnione. Najbardziej wartościowe będą więc wielowarzywne surówki, zblanszowane warzywa. To właśnie surowe warzywa i owoce zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Codziennie należy spożywać także kiszonki. Wolno także używać soli z mikroelementami, najlepiej soli kłodawskiej.
- Surówki – warzywa podane w kawałkach lub starte na tarce;
- Soki i smoothies;
- Warzywa gotowane głównie na parze, duszone z małą ilością wody i pieczone;
- Zupy krótko gotowane (do 30 minut) na wodzie bez tłuszczu;
- Kiszonki: ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, czosnek i chrzan;
- Kiełki, suszone owoce;
- Przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).
Jak wybrać i przygotować warzywa i owoce do spożycia?
Kuracja warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej ma na celu wydalenie z organizmu toksyn. Żeby je wspomóc, trzeba odpowiednio przygotować warzywa i owoce, które będziemy spożywać. Przede wszystkim trzeba je dobrze wypłukać i wyczyścić, najlepiej za pomocą szczoteczki. Można je także obrać ze skórki, gdy są niewiadomego pochodzenia albo namaczać przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem bakterii probiotycznych, dzięki czemu pozbędziemy się pestycydów, bakterii i pleśni. Możemy przygotować domowe roztwory do mycia warzyw i owoców i zrobić im w nich 5 minutową kąpiel. Po kąpieli w takim roztworze należy opłukać rośliny pod bieżącą wodą.
Roztwór bakteriobójczy:
- z octu jabłkowego i wody – 1/2 szklanki octu na 1 litr wody
- z soku cytryny i wody – 2 łyżki soku na 1 litr wody
- z zalewą z ogórków kiszonych – 2 łyżki zalewy na 1 litr wody
Roztwór dla usunięcia pestycydów:
- z sody – 2 płaskie łyżki sody na 1 litr wody
- z bakterii probiotycznych
Jeżeli mamy taką możliwość, warto samemu uprawiać warzywa i owoce lub kupować je z zaufanego źródła od sprawdzonych dostawców lub znajomych prowadzących uprawy ekologiczne. Dość łatwo rozpoznać takie warzywa i owoce, bo są zdecydowanie mniej urodziwe: krzywe, różnej wielkości, przybrudzone ziemią, w plamach czy miejscami robaczywe, a przy tym ładnie pachną i są po prostu smaczne.
Warzywa i owoce powinniśmy obierać i kroić tuż przed spożyciem lub obróbką termiczną, żeby nie traciły swoich właściwości odżywczych. Najlepiej warzywa gotować na parze pod przykryciem lub gotować w wodzie w lekko osolonej wody. Po pieczeniu, parowaniu lub gotowaniu należy zahartować rośliny w zimnej wodzie.
Warto gotować umyte warzywa i owoce w skórkach i obierać je dopiero po obróbce termicznej.
Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej? Moje przepisy:
- domowy przecier pomidorowy
- koktajl pomidorowy z selerem naciowym
- koktajl z buraka, jabłka i marchewki
- leczo wegańskie
- smoothie ze szpinaku, grejpfruta i jabłka
- surówka z kapusty kiszonej i pomidorów
- surówka z marchewki i jabłka
- wegański bigos
- zakwas z buraków
- zielone smoothie z natki pietruszki i ogórka
- zielone smoothie z roszponki z miętą