Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej zyskała w ostatnim czasie na popularności. Ma pewnie tylu samo zwolenników, co zagorzałych przeciwników. O samej diecie dr Dąbrowskiej napisałam oddzielny wpis, możecie przeczytać go tutaj, a dziś zajmę się wyłącznie sprawą żywienia w trakcie kuracji prozdrowotnej dr Dąbrowskiej. W internecie krąży na ten temat wiele nieprawdziwych informacji. Dużą popularnością cieszą się tabele żywieniowe, które są ładne i czytelne, ale nie są to oficjalne materiały zatwierdzone przez dr Ewę Dąbrowską i zawierają błędy. Przestrzegam Was przed korzystaniem z nich, bo zamiast kuracji prozdrowotnej, można rozpocząć wyniszczające żywienie organizmu i zaszkodzić sobie. Wszelkie dopuszczone produkty podane są w najnowszej książce “Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej -przepisy” autorstwa Beaty Dąbrowskiej, synowej pani doktor i podaję je niżej w tym wpisie. Głównym celem diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Dieta ta jest kataboliczna, co oznacza, że podczas niej chudniemy, ale nie jest to głównym celem. Możemy wspomóc odtruwanie organizmu spożywając brokuły, które dzięki zawartości sulforafanu, włączają w każdej komórce na poziomie genów mechanizmy odtruwania organizmu. Pomaga w tym także ocet jabłkowy, który jest produktem fermentacji błonnika. Zapraszam na wpis Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

Dieta-warzywno-owocowa-dr-Dąbrowskiej-co-musisz-wiedzieć-683x1024 Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

 

Warzywa i owoce zalecane podczas postu:

  • zielone warzywa liściowe: różne rodzaje sałat (roszponka, rukola, rzymska, lodowa, czerwona, masłowa), szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, szczaw, rabarbar, szparagi, cykoria, rzeżucha, koper, koper włoski, szczypior, kiełki i sok z zielonych pędów zbóż (np. jęczmienia);
  • zioła przyprawowe i lecznicze (surowe i suszone): bazylia, mięta, melisa, pokrzywa, tymianek, cząber, oregano, estragon, majeranek, kolendra, lubczyk, lebiodka, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, dziurawiec, cykoria, jasnota, ogórecznik, rumianek, skrzyp, perz, szałwia, czystek, miłorząb, lipa, liść laurowy, papryka suszona ostra i łagodna, nasiona (ziele angielskie, pieprz, kminek, gorczyca, czarnuszka, goździki, ostropest, koper, siemię lniane, imbir, kurkuma, cynamon, wanilia);
  • warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa, topinambur;
  • warzywa cebulowe: cebula, por, czosnek;
  • warzywa psiankowate: papryka, pomidor, bakłażan;
  • warzywa kapustne: kapusta: biała, czerwona, włoska, pekińska, pak-choi; kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa, jarmuż;
  • warzywa dyniowate: cukinia, ogórek, dynia, kabaczek, patison;
  • owoce: jabłka, grejpfruty, kiwi, granat, pomarańcza, owoce sezonowe (porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska)- owoce są jedynie dodatkiem do dań, należy stosować je w ilościach śladowych, tylko do poprawy smaku lub dekoracji;
  • warzywa morskie: wakame, nori, agar.

Produkty zakazane w poście:

  • zboża
  • orzechy
  • ziemniaki
  • warzywa strączkowe
  • chleb
  • mleko
  • olej
  • słodkie owoce

Czego unikać w poście:

  • mocna herbata
  • kawa
  • alkohol
  • papierosy

Co pić w trakcie postu:

  • woda mineralna niegazowana z podwyższoną zawartością magnezu
  • napary i herbaty ziołowe
  • kompoty z owoców (także suszonych)
Dieta-warzywno-owocowa-dr-Dąbrowskiej-co-musisz-wiedzieć-683x1024 Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

Jak przyjmować warzywa?

W trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej powinno spożywać się jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone produkty. Podstawę diety powinny stanowić więc surowe warzywa i owoce, które są w miarę możliwości jak najmniej rozdrobnione. Najbardziej wartościowe będą więc wielowarzywne surówki, zblanszowane warzywa. To właśnie surowe warzywa i owoce zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Codziennie należy spożywać także kiszonki. Wolno także używać soli z mikroelementami, najlepiej soli kłodawskiej.

  • Surówki – warzywa podane w kawałkach lub starte na tarce;
  • Soki i smoothies;
  • Warzywa gotowane głównie na parze, duszone z małą ilością wody i pieczone;
  • Zupy krótko gotowane (do 30 minut) na wodzie bez tłuszczu;
  • Kiszonki: ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, czosnek i chrzan;
  • Kiełki, suszone owoce;
  • Przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).

Jak wybrać i przygotować warzywa i owoce do spożycia?

Kuracja warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej ma na celu wydalenie z organizmu toksyn. Żeby je wspomóc, trzeba odpowiednio przygotować warzywa i owoce, które będziemy spożywać. Przede wszystkim trzeba je dobrze wypłukać i wyczyścić, najlepiej za pomocą szczoteczki. Można je także obrać ze skórki, gdy są niewiadomego pochodzenia albo namaczać przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem bakterii probiotycznych, dzięki czemu pozbędziemy się pestycydów, bakterii i pleśni. Możemy przygotować domowe roztwory do mycia warzyw i owoców i zrobić im w nich 5 minutową kąpiel. Po kąpieli w takim roztworze należy opłukać rośliny pod bieżącą wodą.

Roztwór bakteriobójczy:

  • z octu jabłkowego i wody – 1/2 szklanki octu na 1 litr wody
  • z soku cytryny i wody – 2 łyżki soku na 1 litr wody
  • z zalewą z ogórków kiszonych – 2 łyżki zalewy na 1 litr wody

Roztwór dla usunięcia pestycydów:

  • z sody – 2 płaskie łyżki sody na 1 litr wody
  • z bakterii probiotycznych

Jeżeli mamy taką możliwość, warto samemu uprawiać warzywa i owoce lub kupować je z zaufanego źródła od sprawdzonych dostawców lub znajomych prowadzących uprawy ekologiczne. Dość łatwo rozpoznać takie warzywa i owoce, bo są zdecydowanie mniej urodziwe: krzywe, różnej wielkości, przybrudzone ziemią, w plamach czy miejscami robaczywe, a przy tym ładnie pachną i są po prostu smaczne.

Warzywa i owoce powinniśmy obierać i kroić tuż przed spożyciem lub obróbką termiczną, żeby nie traciły swoich właściwości odżywczych. Najlepiej warzywa gotować na parze pod przykryciem lub gotować w wodzie  w lekko osolonej wody. Po pieczeniu, parowaniu lub gotowaniu należy zahartować rośliny w zimnej wodzie.

Warto gotować umyte warzywa i owoce w skórkach i obierać je dopiero po obróbce termicznej.

Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej? Moje przepisy:

Dieta-warzywno-owocowa-dr-Dąbrowskiej-co-musisz-wiedzieć-683x1024 Co jeść w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej?

(Visited 1 867 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *