Frytki z pieczonych batatów
Takie proste, a takie smaczne i zdrowe danie. Frytki z pieczonych batatów to wspaniała samodzielna przekąska albo dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Ja lubię jeść je same i maczać w czosnkowym sosie jogurtowym.
Składniki
2 bataty
1,5 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
Bataty bardzo dokładnie myjemy, najlepiej za pomocą jakiejś szczoteczki (nie obieramy ich, bo skórka jest zdrowa), a następnie kroimy na paski na kształt frytek. W miseczce mieszamy oliwę z tymiankiem i polewamy nią nasze pokrojone bataty.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej frytki z batatów. Posypujemy je z wierzchu świeżo zmieloną solą i pieprzem. Bataty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 20-30 minut, do momentu aż frytki z pieczonych batatów staną się miękkie. Przekładamy je do miski i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
Smacznego!