Kakaowe placki bananowo-jabłkowe
Kakaowe placki bananowo-jabłkowe to ostatnio ulubione śniadanie moich dzieci, a i ja nie mogę im się oprzeć. Są słodkawe, puszyste, a przy tym przepięknie pachną czekoladą. Zajadamy się nimi zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Składniki
1 duży dojrzały banan
1 jabłko
ok. 3/4 szklanki mąki
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka stopionego masła
1 czubata łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
Banana i jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Banana kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jabłko kroimy w dość drobną kostkę. Jajka rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą owoce, żółtka oraz jogurt. Przesiewamy mąkę z kakao, cynamonem oraz sodą. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masę owocowo-jogurtową mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy je z ciastem. Na samym końcu dokładamy stopione masło i mieszamy składniki.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, za pierwszym razem smarujemy patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym lub kokosowym. Pozostałe placki smażymy już bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię nakładamy placki za pomocą łyżki i smażymy po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Placki możemy polać jogurtem, syropem klonowym lub po prostu zjeść same.
Przepis na Thermomix
Banana i jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Jajka rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka, zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę 3min/obr.4. Przekładamy pianę do innego naczynia i wyjmujemy motylek.
Do naczynia wkładamy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłko. Rozdrabniamy je 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojonego na kawałki banana, jogurt i żółtka i mieszamy 10s/obr.7. Dodajemy rozdrobnione jabłko oraz przesianą mąką z kakao, cynamonem oraz sodą. Mieszamy 15s/obr.5/noże wsteczne. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem za pomocą kopystki. Na samym końcu dokładamy stopione masło i ponownie mieszamy kopystką.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, za pierwszym razem smarujemy patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym lub kokosowym. Pozostałe placki smażymy już bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię nakładamy placki za pomocą łyżki i smażymy po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Placki możemy polać jogurtem, syropem klonowym lub po prostu zjeść same.
Smacznego!