Keks świąteczny

Czym dla Was pachną Święta Bożego Narodzenia? Dla mnie to zapach żywej choinki i suszonych pomarańczy z goździkami, to zapach kiszonej kapusty i leśnych grzybów i wreszcie to zapach domowego ciasta. Te piekę różne, obowiązkowo na moim stole pojawia się piernik, makowiec zawijany, sernik, a także keks naszpikowany bakaliami. W tym roku upiekłam Keks świąteczny  z książki “Przepisy mistrza Pawła Małeckiego” i coś czuję, że powtórzę go jeszcze nie jeden raz, bo bardzo mi posmakował i mało przy nim pracy. Jest dobry zarówno od razu po upieczeniu, ale można także zawinąć go w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilka dni, żeby poleżakował tak, jak piernik.

keks-świąteczny-708x1024 Keks świąteczny
Składniki
(wszystkie składniki o temp.pokojowej)
Ciasto
160 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
60 g zmielonych migdałów
(na TM całych)
150 g miękkiego masła
100 ml mleka 3,2%
50 ml amaretto
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo
300 g kandyzowanych owoców
50 g mąki pszennej tortowej
Polewa
1 duże białko
200 g cukru pudru
(do TM zwykły)
1 łyżeczka soku z cytryny
50-70 g kandyzowanych owoców
keks-świąteczny-708x1024 Keks świąteczny

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając dodajemy po 1 jajku. Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz zmielonymi migdałami. Delikatnie mieszamy ciasto. Owoce kandyzowane obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta i ponownie łączymy składniki. Na końcu wlewamy mleko i amaretto i mieszamy ze sobą.

Ciasto przelewamy do keksówki o długości 30 cm. Możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Keks świąteczny pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.

Studzimy ciasto  i wyjmujemy z formy. Przed podaniem polewamy lukrem. Białko ubijamy wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą a lukier będzie lejący – polewamy nim keks świąteczny i posypujemy go kandyzowanymi owocami.

keks-świąteczny-708x1024 Keks świąteczny

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy migdały i miksujemy 10s/obr.10, przekładamy je do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy 3min/obr.4. Dodajemy jajka i ponownie ubijamy 1min/obr.4.
Na pokrywie naczynia stawiamy miskę i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, dodajemy zmielone migdały, mieszamy i dokładamy do masy maślano-jajecznej. Mieszamy 15s/obr.4. Kandyzowane owoce mieszamy w misce z mąką, dokładnie je obtaczamy i dodajemy do ciasta, mieszamy 10s/noże wsteczne/obr.3. Dolewamy mleko oraz amaretto i ponownie mieszamy 20s/noże wsteczne/obr.3.
Ciasto przelewamy do keksówki o długości 30 cm. Możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Keks świąteczny pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.
Studzimy ciasto i wyjmujemy z formy. Przed podaniem polewamy lukrem. Do naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy 20s/obr.10, wlewamy białko, sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.6. Polewamy lukrem keks świąteczny, posypujemy kandyzowanymi owocami i gotowe.

keks-świąteczny-708x1024 Keks świąteczny

(Visited 2 588 times, 1 visits today)


1 thought on “Keks świąteczny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *