Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi

Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi, brzmi intrygująco, nieprawdaż? Takie cudo mogła wymyślić chyba tylko Marta Dymek, autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga Jadłonomia. Gdy tylko usłyszałam o tym pomidorowym pierniku, od razu postanowiłam go upiec i nie żałuję. Ciasto jest naprawdę pyszne, puszyste, czekoladowe i w wcale, a wcale nie czuć w nim pomidorów. W oryginale to ciasto było dla mnie trochę za mało korzenne jak na piernik, więc zwiększyłam nieco ilość przyprawy do piernika i polałam go klasyczną wersją polewy czekoladowej ze śmietanką niż olejem, tak jak to było w oryginalnej wersji wegańskiej. Na pewno wrócę do tego ciasta, pokombinuję z wersją bez cukru, żeby było jeszcze zdrowsze.

piernik-pomidorowy-jadłonomia-678x1024 Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi
Składniki
Keksówka 30cm
Ciasto
Suche
330 g mąki pszennej
1 łyżka kakao do pieczenia
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Mokre
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 duży dojrzały banan
80 g oleju roślinnego
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo
słoik powideł śliwkowych
Polewa
100 g czekolady deserowej
80 g śmietanki 30%
garść prażonych orzechów laskowych
(mogą też być migdały lub włoskie)
piernik-pomidorowy-jadłonomia-678x1024 Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi

Najpierw przygotowujemy mokre składniki. Banany, olej i cukier miksujemy na gładką masę.

Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. Mieszamy ze sobą. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Tak jak przy muffinkach nie robimy tego zbyt długo.

Ciasto na piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce, gdy zupełnie ostygnie, rozcinamy je na 2 lub 3 części (zależnie od preferencji) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na końcu przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski, w rondelku mocno podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady za pomocą rózgi lub widelca. Polewamy piernik i posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.

piernik-pomidorowy-jadłonomia-678x1024 Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojonego na kawałki banana, wlewamy pomidory, olej i cukier i miksujemy 20s/obr.6. Do miski przesiewamy suche składnik i wsypujemy do naczynia miksującego z pulpą pomidorową. Mieszamy 30s/obr.6.
Ciasto na piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce, gdy zupełnie ostygnie, rozcinamy je na 2 lub 3 części (zależnie od preferencji) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na końcu przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 10s/obr.9, dodajemy śmietankę i podgrzewany 2min/60’C/obr.3. Polewamy piernik i posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

piernik-pomidorowy-jadłonomia-678x1024 Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi

(Visited 200 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *