Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami

Wegetariański quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami, pierwszy raz zrobiłam wytrawną tartę na bazie twarogu zamiast śmietany i z minimalną ilością parmezanu. Smakuje naprawdę dobrze, jest wyrazista w smaku i bardzo sycący, moje dzieci zgodnie orzekły, że jest przepyszna. Polecam jako ciepłą kolację, świetnie sprawdzi się także jako przekąska np. na Sylwestra, bo jest smaczny także na zimno.

quiche-z-pomidorkami-rukolą-i-oliwkami-1024x683 Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami
Składniki
Spód
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
300 g chudego twarogu
100 g sera feta
4 jajka
25 g parmezanu
20 g rukoli
50 g czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
Listki rukoli
quiche-z-pomidorkami-rukolą-i-oliwkami-1024x683 Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami

Najpierw przygotowujemy spód. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i dość szybko zagniatamy ciasto. Formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując z niego wyższy brzeg. Spód ciasta dość gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy spód do lekkiego zarumienienia przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg wraz z jajkami, rukolą, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, fetę kroimy na kawałki i obie te rzeczy równomiernie rozkładamy na masie serowo-jajecznej. Oliwki dość drobno siekamy i również kładziemy na cieście. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nim quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut na opcji góra-dół. Podajemy na ciepło lub zimno, przed podaniem dekorujemy quiche świeżymi listkami rukoli.

quiche-z-pomidorkami-rukolą-i-oliwkami-1024x683 Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami

Przepis na Thermomix
Najpierw przygotowujemy spód. Do naczynia miksującego przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i mieszamy ciasto 30s/obr.6. Formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując z niego wyższy brzeg. Spód ciasta dość gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy spód do lekkiego zarumienienia przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Do czystego i suchego naczynia wkładamy parmezan i rozdrabniamy 10s/obr.10. Przekładamy go do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy twaróg wraz z jajkami, rukolą, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, fetę kroimy na kawałki i obie te rzeczy równomiernie rozkładamy na masie serowo-jajecznej.
Do naczynia miksującego wkładamy oliwki i rozdrabniamy 3s/obr.5. Posypujemy nimi wierzch quichu, a na samym wierzchu rozprowadzamy straty parmezan. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut na opcji góra-dół. Podajemy na ciepło lub zimno, przed podaniem dekorujemy quiche świeżymi listkami rukoli.

Smacznego!

quiche-z-pomidorkami-rukolą-i-oliwkami-1024x683 Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami

(Visited 1 448 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *