Quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami
Wegetariański quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami, pierwszy raz zrobiłam wytrawną tartę na bazie twarogu zamiast śmietany i z minimalną ilością parmezanu. Smakuje naprawdę dobrze, jest wyrazista w smaku i bardzo sycący, moje dzieci zgodnie orzekły, że jest przepyszna. Polecam jako ciepłą kolację, świetnie sprawdzi się także jako przekąska np. na Sylwestra, bo jest smaczny także na zimno.
Składniki
Spód
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
300 g chudego twarogu
100 g sera feta
4 jajka
25 g parmezanu
20 g rukoli
50 g czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
Listki rukoli
Najpierw przygotowujemy spód. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i dość szybko zagniatamy ciasto. Formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując z niego wyższy brzeg. Spód ciasta dość gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy spód do lekkiego zarumienienia przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg wraz z jajkami, rukolą, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, fetę kroimy na kawałki i obie te rzeczy równomiernie rozkładamy na masie serowo-jajecznej. Oliwki dość drobno siekamy i również kładziemy na cieście. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nim quiche z pomidorkami, rukolą i oliwkami. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut na opcji góra-dół. Podajemy na ciepło lub zimno, przed podaniem dekorujemy quiche świeżymi listkami rukoli.
Przepis na Thermomix
Najpierw przygotowujemy spód. Do naczynia miksującego przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i mieszamy ciasto 30s/obr.6. Formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując z niego wyższy brzeg. Spód ciasta dość gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy spód do lekkiego zarumienienia przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Do czystego i suchego naczynia wkładamy parmezan i rozdrabniamy 10s/obr.10. Przekładamy go do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy twaróg wraz z jajkami, rukolą, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, fetę kroimy na kawałki i obie te rzeczy równomiernie rozkładamy na masie serowo-jajecznej.
Do naczynia miksującego wkładamy oliwki i rozdrabniamy 3s/obr.5. Posypujemy nimi wierzch quichu, a na samym wierzchu rozprowadzamy straty parmezan. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut na opcji góra-dół. Podajemy na ciepło lub zimno, przed podaniem dekorujemy quiche świeżymi listkami rukoli.
Smacznego!