Sernik z polewą chałwową

Trudno w to uwierzyć, ale już niedługo Święta. Pierwszy raz w tym roku przygotowałam kalendarz adwentowy, ale nie taki z prezentami na każdy dzień, ale z zadaniami dla dzieci. Są proste, ale mają wprowadzić nas w świąteczną atmosferę. Będziemy m.in. piec i dekorować pierniczki, śpiewać kolędy, robić wieniec na drzwi, wycinać śnieżynki czy pisać list do Św.Mikołaja. Ja powoli zaczynam wypróbowywać świąteczne przysmaki, ten sernik z polewą chałową sprawdzi się idealnie! Spód i góra są małą innowacją, ale sam sernik smakuje dość klasycznie. Jest ciężki i mocno serowy, pasuje na Święta Bożego Narodzenia 1f642 Sernik z polewą chałwową

1f642 Sernik z polewą chałwową
Składniki
Spód
200 g herbatników
100 g chałwy waniliowej
120 g stopionego masła
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp.pokojowej)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
(np.z wiaderka)
150 g śmietanki 30%
120 g drobnego cukru
5 jajek
skórka otarta z 1 cytryny
Polewa chałwowa
100 g chałwy waniliowej
80 g śmietanki 30%
1f642 Sernik z polewą chałwową

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki miksujemy z chałwą do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy stopione masło i ponownie łączymy składniki. Formę na tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, wnętrze tortownicy smarujemy masło, a jej dno wylepiamy masą herbatnikowo-chałwową. Podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na nią powinny być o temperaturze pokojowej. Miksujemy ser z cukrem i skórką cytrynową. Robimy to tylko do czasu, aż składniki się połączą, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy po 1 jajku, na samym końcu dolewamy śmietankę i łączymy składniki. Przelewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C. Sernik studzimy przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku, a najlepiej przez całą noc.

Na samym końcu przygotowujemy polewę. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę, podgrzewamy, dodajemy pokruszoną na kawałki chałwę i mieszamy drewnianą łyżką, aż chałwa się rozpuści i połączy ze śmietanką. Jeżeli będą grudki, możemy masę zmiksować. Gdy polewa nieco przestygnie, przelewamy ją na sernik i wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała.

1f642 Sernik z polewą chałwową

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania spodu. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i chałwę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dodajemy stopione masło i ponownie miksujemy 15s/obr.6. Formę na tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, wnętrze tortownicy smarujemy masło, a jej dno wylepiamy masą herbatnikowo-chałwową. Podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na nią powinny być o temperaturze pokojowej. Do naczynia miksującego wkładamy ser, cukier i skórkę cytrynową i mieszamy 30s/obr.5. Ponownie włączamy obr.5 i wbijamy do sera po 1 jajku. Wyłączamy, dodajemy śmietankę i mieszamy 20s/obr.4. Przelewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C. Sernik studzimy przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku, a najlepiej przez całą noc.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na kawałki chałwę i podgrzewamy 1min/70’/obr.3, na końcu miksujemy 15s/obr.10. Gdy polewa nieco przestygnie, przelewamy ją na sernik i wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała.

Smacznego!

1f642 Sernik z polewą chałwową

(Visited 7 529 times, 2 visits today)


5 thoughts on “Sernik z polewą chałwową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *