Sernik z polewą chałwową
Trudno w to uwierzyć, ale już niedługo Święta. Pierwszy raz w tym roku przygotowałam kalendarz adwentowy, ale nie taki z prezentami na każdy dzień, ale z zadaniami dla dzieci. Są proste, ale mają wprowadzić nas w świąteczną atmosferę. Będziemy m.in. piec i dekorować pierniczki, śpiewać kolędy, robić wieniec na drzwi, wycinać śnieżynki czy pisać list do Św.Mikołaja. Ja powoli zaczynam wypróbowywać świąteczne przysmaki, ten sernik z polewą chałową sprawdzi się idealnie! Spód i góra są małą innowacją, ale sam sernik smakuje dość klasycznie. Jest ciężki i mocno serowy, pasuje na Święta Bożego Narodzenia
Składniki
Spód
200 g herbatników
100 g chałwy waniliowej
120 g stopionego masła
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp.pokojowej)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
(np.z wiaderka)
150 g śmietanki 30%
120 g drobnego cukru
5 jajek
skórka otarta z 1 cytryny
Polewa chałwowa
100 g chałwy waniliowej
80 g śmietanki 30%
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki miksujemy z chałwą do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy stopione masło i ponownie łączymy składniki. Formę na tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, wnętrze tortownicy smarujemy masło, a jej dno wylepiamy masą herbatnikowo-chałwową. Podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na nią powinny być o temperaturze pokojowej. Miksujemy ser z cukrem i skórką cytrynową. Robimy to tylko do czasu, aż składniki się połączą, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy po 1 jajku, na samym końcu dolewamy śmietankę i łączymy składniki. Przelewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C. Sernik studzimy przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku, a najlepiej przez całą noc.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę, podgrzewamy, dodajemy pokruszoną na kawałki chałwę i mieszamy drewnianą łyżką, aż chałwa się rozpuści i połączy ze śmietanką. Jeżeli będą grudki, możemy masę zmiksować. Gdy polewa nieco przestygnie, przelewamy ją na sernik i wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała.
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania spodu. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i chałwę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dodajemy stopione masło i ponownie miksujemy 15s/obr.6. Formę na tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, wnętrze tortownicy smarujemy masło, a jej dno wylepiamy masą herbatnikowo-chałwową. Podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na nią powinny być o temperaturze pokojowej. Do naczynia miksującego wkładamy ser, cukier i skórkę cytrynową i mieszamy 30s/obr.5. Ponownie włączamy obr.5 i wbijamy do sera po 1 jajku. Wyłączamy, dodajemy śmietankę i mieszamy 20s/obr.4. Przelewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C. Sernik studzimy przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku, a najlepiej przez całą noc.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na kawałki chałwę i podgrzewamy 1min/70’/obr.3, na końcu miksujemy 15s/obr.10. Gdy polewa nieco przestygnie, przelewamy ją na sernik i wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała.
Smacznego!
To mam juz 1 pozycje na mojej liscie wypiekow na Boze Narodzenie, do tego chyba bedzie ciacho marchewkowe i cos z jakas masa ale to jesscze do ustalenia co. Dziekuje za przepis na tm to mi ulatwia znacznie zadanie, ze jest juz gotowy <3
Właśnie robię, piecze się, mam pytanie czy podczas pieczenia to normalne że zrobił się zadki, właśnie delikatnie dotknelam
Tak, on na ciepło jest rzadki, może trząść się jak galareta, ale jak wystygnie, to stężeje
Mi całe masło wypłynęło podczas pieczenia i się przypalało na dole piekarnika…
A wyłożyła Pani spód tortownicy papierem do pieczenia?