Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym

Śledzie to jedne z najzdrowszych naszych polskich ryb. Warto włączyć je do codziennej diety. Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez śledzi, u mnie w domu przyrządza się je na co najmniej kilka sposobów. Na naszym stole zawsze goszczą śledzie w oleju z cebulą, śledzie w śmietanie, a ja dbam o to, żeby co roku pojawił się także nieco mniej oczywisty przepis. W tym roku przygotowałam śledzie w sosie musztadowo-jogurtowym, które są bardzo wyraziste w smaku.

ledzie-w-sosie-musztardowo-jogurtowym-678x1024 Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym

Składniki
(1 słoik)
300 g śledzi a’la Matjas
40 g musztardy francuskiej
30 g musztardy Dijon
30 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu

ledzie-w-sosie-musztardowo-jogurtowym-678x1024 Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym

Zaczynamy od namoczenia śledzi. Najpierw przepłukujemy je pod bieżącą zimną wodą, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy je mlekiem. Śledzie moczymy przez 2 godziny, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na skos na 3 centymetrowe kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem i osączamy. Czosnek drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładamy do cebuli. Dodajemy obie musztardy, majonez, jogurt oraz kurkumę i pieprz, dokładnie mieszamy ze sobą. Sos musztardowo-jogurtowy przelewamy do śledzi, porządnie je w nim obtaczamy i przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, żeby smaki się przegryzły.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od namoczenia śledzi. Najpierw przepłukujemy je pod bieżącą zimną wodą, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy je mlekiem. Śledzie moczymy przez 2 godziny, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na skos na 3 centymetrowe kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 5s/obr.5, przekładamy ją do koszyczka i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do osączenia. Na wirujące noże wrzucamy przez pokrywę ząbek czosnku i rozdrabniamy 3s/obr.10. Zgarniamy go na dno za pomocą kopystki.
Dokładamy obie musztardy, majonez, jogurt oraz kurkumę i pieprz. Mieszamy sos 15s/obr.3,5. Dodajemy cebulę i mieszamy za pomocą kopystki. Do miski wkładamy pokrojone śledzie, zalewamy je sosem musztardowo-jogurtowym i dokładnie mieszamy ze sobą. Przekładamy śledzie do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

ledzie-w-sosie-musztardowo-jogurtowym-678x1024 Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym

(Visited 135 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *