Szybki chleb półrazowy
Zamarzył mi się dziś na śniadanie pachnący domowy chleb, dawno żadnego nie piekłam, więc skończyły mi się zapasy najróżniejszych mąk i ziaren, więc wyszukałam przepis na coś prostego i niezbyt wymagającego. Szybki chleb półrazowy sprawdził się idealnie. Niewiele przy nim pracy i składników, ładnie wyrasta i jest bardzo smaczny.
Składniki
(Keksówka 28x11cm)
Chleb
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej razowej
330 ml letniej wody
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Na wierzch
1 jajko
1 łyżka mleka
ew.ziarna
Obie mąki, sól, cukier i drożdże mieszamy ze sobą w dużej misce. Powoli dodajemy do nich olej i wodę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto (około 10 minut). Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, mąką lub ziarnami. Ja użyłam sezamu. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na blacie i przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, wierzch możemy posypać ulubionymi ziarnami np. słonecznikiem, makiem czy dynią. Szybki chleb półrazowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 30-35 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy obie mąki i drożdże, wlewamy wodę i olej, dodajemy cukier i sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, mąką lub ziarnami. Ja użyłam sezamu. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na blacie i przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, wierzch możemy posypać ulubionymi ziarnami np. słonecznikiem, makiem czy dynią. Szybki chleb półrazowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 30-35 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “Chleb – domowy wypiek”.