Wigilijne paszteciki – kapuśniaczki
Pyszne wigilijne paszteciki – kapuśniaczki na cieście krucho-drożdżowym. Pasują jako dodatek do czerwonego barszczu, ja w tym roku przygotowałam je zamiast uszek. Są smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, bo zachowują świeżość i nie robią się twarde jak typowe drożdżowe wypieki. Te paszteciki nie są bardzo grzybowe, co mi osobiście bardzo odpowiada, bo ja wolę grzyby zbierać niż jeść.
Składniki
Ciasto
500 g mąki
125 g zimnego masła
30 g drożdży
2 jajka
150 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
500 g wody
2 duże cebule
50 ml oleju
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
1 żółtko
1 łyżka mleka
nasiona sezamu lub kminku do posypania
Zaczynamy od przygotowania farszu. Kapustę płuczemy i mocno odciskamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki. Wkładamy ją do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Kapustę wyjmujemy na sito, studzimy i mocno odciskamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy umyte i starte na tarte o grubych oczkach pieczarki oraz odciśniętą kapustę i przesmażamy przez kilka minut. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy go do miski i odstawiamy do wystudzenia na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Drożdże wkruszamy do szklanki, zasypujemy cukrem, dodajemy śmietanę, ucieramy i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, pokrojone na kawałki masło, sól i siekamy ze sobą. Dodajemy rozmącone jajka i zaczyn drożdżowy i dość szybko zagniatamy ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką i dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 40x25cm. Rozcinamy go wzdłuż dłuższego boku na 2 połowy. Na każdą z nich nakładamy po 1/4 farszu i równomiernie rozprowadzamy po cieście. Każdy kawałek ciasta zwijamy w roladę i układamy na blacie łączeniem do dołu. Ciasto kroimy skośnie jak kopytka na szerokość około 3 cm. Na jednej blasze mieszczą się paszteciki z 2 prostokątów. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając po około 4 cm miejsca pomiędzy nimi, bo urosną w trakcie pieczenia. Nie muszą wyrastać przed pieczeniem. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim paszteciki. Możemy posypać je także sezamem lub kminkiem lub zostawić bez posypki.
Paszteciki- kapuśniaczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. W tym czasie przygotowujemy paszteciki z drugiej porcji ciasta.
Po upieczeniu paszteciki przekładamy na kuchenną kratkę i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i jeszcze ciepłe, ale możemy podać je także na zimno lub odgrzać następnego dnia w piekarniku (10min/200’C).
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania farszu. Kapustę płuczemy i mocno odciskamy, wkładamy ją do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.6. Dodajemy wodę i gotujemy 15min/100’C/obr.2. Kapustę wyjmujemy na sito, studzimy i mocno odciskamy.
Do czystego naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy olej i dusimy 3min/120’C/obr.1. Dodajemy umyte pieczarki i rozdrabniamy 4s/obr.4. Składniki zgarniamy przy pomocy kopystki na dno naczynia miksującego, mieszamy kopystką i ponownie dusimy 1,5min/120’C/obr.1.
Dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną, mieszamy składniki i dusimy 5min/120’C/noże wsteczne/obr.1. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy farsz do miski i odstawiamy do wystudzenia na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do czystego i suchego. naczynia miksującego wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Ucieramy 10s/obr.3. Dodajemy śmietanę, drożdże, cukier, jajka oraz sól i wyrabiamy ciasto 40s/Interwał. Ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką i dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 40x25cm. Rozcinamy go wzdłuż dłuższego boku na 2 połowy. Na każdą z nich nakładamy po 1/4 farszu i równomiernie rozprowadzamy po cieście. Każdy kawałek ciasta zwijamy w roladę i układamy na blacie łączeniem do dołu. Ciasto kroimy skośnie jak kopytka na szerokość około 3 cm. Na jednej blasze mieszczą się paszteciki z 2 prostokątów. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając po około 4 cm miejsca pomiędzy nimi, bo urosną w trakcie pieczenia. Nie muszą wyrastać przed pieczeniem. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim paszteciki. Możemy posypać je także sezamem lub kminkiem lub zostawić bez posypki.
Paszteciki- kapuśniaczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. W tym czasie przygotowujemy paszteciki z drugiej porcji ciasta.
Po upieczeniu paszteciki przekładamy na kuchenną kratkę i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i jeszcze ciepłe, ale możemy podać je także na zimno lub odgrzać następnego dnia w piekarniku (10min/200’C).
Smacznego!
Przepis na wigilijne paszteciki-kapuśniaczki pochodzi z książki “Boże Narodzenie z Thermomixem”.