Bezy wegańskie z aquafaby

Ostatnio coraz bliższa mi jest idea Zero Waste i niemarnowania żywności. Tym sposobem odkryłam np. że łodyga brokuła, której nigdy nie lubiłam po ugotowaniu jest pyszna na surowo i przypomina w smaku kalarepkę lub głąba z kapusty, zaś obierki z pietruszki czy marchewki wrzucone na gorący olej lub upieczone w piekarniku są smacznymi frytkami. Takie eksperymenty pobudzają naszą kreatywność i zmniejszają ilość odpadków.

Bezy wegańskie z aquafaby po raz pierwszy jadłam kilka lat temu na jakiś warsztatach kulinarnych. Potem miałam okazję jeszcze kilkukrotnie ich próbować przy różnych okazjach, ale do tej pory jeszcze nie robiłam ich sama w domu. W ten weekend przygotowałam sałatkę z ciecierzycą i zamiast wylewać wodę, która mi została w puszce po ciecierzycy, przerobiłam ją na wegańskie bezy. Nieznacznie różnią się w smaku od klasycznych bez, ale nie na tyle, żeby osoby niewtajemniczone od razu zorientowały się, że “coś z nimi nie tak”.  Aquafaba (woda z gotowania ciecierzycy) jest też niezwykle wydajna, porcja z jednej puszki odpowiada mniej więcej 4 dużym białkom, wyszły mi z niej 2 pełne blachy bez.

Inne wegańskie ciasta:
– Ciasto dyniowe z kremem z daktyli
– Pieczone donuty w posypce orzechowej

bezy-wegańskie-z-aquafaby-678x1024 Bezy wegańskie z aquafaby
Składniki
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
około 150 ml aquafaby
(woda z 400 g puszki ugotowanej ciecierzycy)
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
bezy-wegańskie-z-aquafaby-678x1024 Bezy wegańskie z aquafaby

Puszkę z ciecierzycą otwieramy i osączamy ją na sicie. Wodę z ciecierzycy (aquafabę) przelewamy do dużej ceramicznej lub metalowej miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zamieni się ona w sztywną pianę. Ubija się ją o kilka minut dłużej niż tą z białek. Do ubitej piany powoli łyżka po łyżce dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Gdy już dodamy cały cukier, dodajemy sok z cytryny i jeszcze przez kilka chwil miksujemy pianę. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą 2 blachy bez.

Bezy pieczemy (od razu 2 blachy na 2 poziomach piekarnika) przez około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 110’C ma opcji termoobieg. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami. Studzimy je w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu bezy wegańskie z aquafaby są gotowe.

bezy-wegańskie-z-aquafaby-678x1024 Bezy wegańskie z aquafaby

Przepis na Thermomix
Puszkę z ciecierzycą otwieramy i osączamy ją na sicie. Wodę z ciecierzycy (aquafabę) przelewamy do czystego i suchego naczynia miksującego. Zakładamy motylek i ubijamy 4min/obr.3,5. Następnie ubijamy jeszcze 6min/obr.3 i w tym czasie stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy przez otwór w pokrywie cukier. Jakieś 20 sekund przed końcem ubijania dodajemy sok z cytryny. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą 2 blachy bez. Bezy pieczemy (od razu 2 blachy na 2 poziomach piekarnika) przez około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 110’C ma opcji termoobieg. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami. Studzimy je w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu bezy wegańskie z aquafaby są gotowe.

Smacznego!

bezy-wegańskie-z-aquafaby-678x1024 Bezy wegańskie z aquafaby

(Visited 961 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Bezy wegańskie z aquafaby”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *