Brownie z mąką z ciecierzycy
W ostatnich tygodniach robimy mojemu synowi różne badania m.in. w kierunku alergii i nietolerancji pokarmowych. Aktualnie sprawdzamy go pod kątem celiakii. Mam nadzieję, że ta diagnoza się nie sprawdzi, bo to by była prawdziwa rewolucja w naszym życiu i w naszej kuchni, ale nie zaszkodzi przetestować kilku smacznych i bezglutenowych przepisów. Dajcie znać, czy zaglądają do mnie osoby na diecie bezglutenowej i czy chcielibyście więcej takich przepisów?
A tymczasem zapraszam na bezglutenowe brownie z mąką z ciecierzycy. Byłam go już ciekawa od jakiegoś czasu. Smakuje nieco inaczej niż klasyczne brownie, ale smak ciecierzycy nie jest w nim wyraźny. Ciasto jak to brownie jest mocno czekoladowe i dość błotniste w swej konsystencji. Jeżeli nam to przeszkadza, możemy je piec o 3-4 minuty dłużej lub przed podaniem schłodzić w lodówce. Osobiście uważam, że ta mazista konsystencja ma swój urok, szczególnie gdy brownie jest lekko ciepłe i podane w towarzystwie lodów waniliowych.
Inne ciasta bezglutenowe:
– Brownie Niglelli Lawson
– Czekoladowe ciasto z fasoli
– Czekoladowe ciasto migdałowe z malinami i jagodami
– Pavlova z kremem czekoladowym i malinami
– Tarta cytrynowa z ricottą i migdałami
– Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
– Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone
– Wilgotne ciasto czekoladowe
Składniki
Forma 20×20
90 g mąki z ciecierzycy
100 g cukru trzcinowego
200 g gorzkiej czekolady
180 g masła
150 g mleka
3 jajka
szczypta soli
Masło stapiamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zestawiamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W oddzielnej misce mieszamy jajka z cukrem, wlewamy do niej roztopioną czekoladę oraz mleko i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę i sól i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto na brownie przelewamy do formy (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 25 minut na opcji góra-dół. Po 25 minutach brownie z mąką z ciecierzycy będzie błotniste i wilgotne, jeżeli wolimy ciasto o bardziej zwartej konsystencji, dokładamy 3-4 minuty.
Przepis na Thermomix
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.7. Czekoladę zgarniamy ze ścianek na dół naczynia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i roztapiamy je ze czekoladą 3min/60’C/obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, mleko, jajka oraz sól i mieszamy składniki 20s/obr.4. Ciasto przelewamy do formy (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 25 minut na opcji góra-dół. Po 25 minutach brownie z mąką z ciecierzycy będzie błotniste i wilgotne, jeżeli wolimy ciasto o bardziej zwartej konsystencji, dokładamy 3-4 minuty.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “”Pełne zdrowia menu na Thermomix”.