Chleb orkiszowy
Ostatnio sporo czytałam o przewadze mąki orkiszowej nad zwykłą białą mąką pszenną. Mąka orkiszowa zawiera więcej białek, witamin (szczególnie B3 i B6) i składników mineralnych. Jest też bogata w błonnik i ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także obniża jej ciśnienie. Orkisz jest również bogatym źródłem żelaza, dlatego powinien być włączony do diety osób zmagających się z anemią lub na nią narażonych np. kobiet w ciąży. Mąka orkiszowa ma także niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, dlatego jest lepsza dla diabetyków. Biorąc pod uwagę jej dobroczynne właściwości zaczęłam częściej sięgać po orkisz, a dziś upiekłam chleb orkiszowy.
Inne pomysły na chleby:
– Chleb “5 ziaren”
– Chleb Pani Sławki
– Chleb pszenno-żytni na maślance
– Chleb pszenny wieloziarnisty
– Chleb razowy z czarnuszką
Składniki
(2 bochenki)
800 g mąki orkiszowej
600 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli
Dodatkowo
masło do formy
otręby do formy
mleko do posmarowania
2 łyżki nasion do posypania
(np.sezam, słonecznik, siemię lniane)
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Drożdże wkruszamy do szklanki, dodajemy do nich miód i zalewamy letnią wodą (odłożoną z 600 g). Mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dużej ceramicznej miski wsypujemy mąkę i sól mieszamy ze sobą, robimy w niej dołek i wlewamy rozczyn drożdżowy, oliwę i resztę letniej wody. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Przekładamy ciasto do 2 wysmarowanych masłem keksówek (21×10 cm) i wysypanych w środku otrębami. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 45-50 minut. Chleb orkiszowy studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i dodajemy miód, podgrzewamy 2,5min/37’C. Dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy ciasto do 2 wysmarowanych masłem keksówek (21×10 cm) i wysypanych w środku otrębami. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 45-50 minut. Chleb orkiszowy studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “Chleb. Domowy wypiek”.