Ciasto marchewkowe razowe
Ciasta marchewkowe to jedne z moich ulubionych, Mam do nich sentyment, bo to jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się piec i którym się zajadałam jako dziecko. Tym razem wypróbowałam przepis Darii Ładochy na ciasto marchewkowe razowe z mascarpone i skórką pomarańczową.
Inne warzywne ciasta:
– Ciasto dyniowe z kremem z daktyli
– Ciasto dyniowo-jabłkowe z płatkami owsianymi
– Czekoladowe ciasto z fasoli (bezguletnowe)
– Piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi
Składniki
(Tortownica o śr. 25 cm)
250 g mąki pszennej razowej
180 g cukru trzcinowego
100 g oleju rzepakowego
500 g obranej marchewki
90 g jabłek (bez gniazd nasiennych)
4 jajka o temp. pokojowej
40 g rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru suszonego
1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
kandyzowana skórka pomarańczowa
Marchewki i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, wbijamy do nich jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy ze sobą i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ciasto do ich połączenia się. Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy i pieczemy przez 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy w formie na kuchennej kratce. Gdy zupełnie ostygnie, wyjmujemy je z formy.
Na końcu przygotowujemy masę z mascarpone. Serek wraz z cukrem miksujemy dosłownie przez chwilę. Smarujemy mascarpone ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki marchewki i jabłko, dodajemy mąkę, cukier, jajka, olej, rum, cynamon, imbir i sodę oczyszczoną oraz sól. Rozdrabniamy przy pomocy kopystki 20s/obr.5. Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy i pieczemy przez 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy w formie na kuchennej kratce. Gdy zupełnie ostygnie, wyjmujemy je z formy.
Na końcu przygotowujemy masę z mascarpone. Wkładamy serek wraz z cukrem do naczynia miksującego i miksujemy 5s/obr.5. Smarujemy mascarpone ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!