Ciasto wiewiórka

Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które pamiętamy z dzieciństwa. Dla mnie jednym z nich jest ciasto wiewiórka, czyli puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Jest lekko wilgotne, słodkawe i przyjemnie chrupiące. To jedno z ciast ze starego przepiśnika mojej mamy, bardzo lubię wracać do wypieków, które królowały na stołach w dawnych czasach PRLu.

Inne przepisy z dawnych lat:
– Babka piaskowa
– Ciasto lane z jabłkami
– Ciasto na dżemie
– Jesienne ciasto z jabłkami

ciasto-wiewiórka-678x1024 Ciasto wiewiórka

Składniki
(Forma 33×23 cm)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
4 średnie jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

ciasto-wiewiórka-678x1024 Ciasto wiewiórka

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Orzechy dość drobno siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy ciasto z pokrojonymi jabłkami i posiekanymi orzechami. Przelewamy ciasto do formy (33×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do tzw. suchego patyczka przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.

ciasto-wiewiórka-678x1024 Ciasto wiewiórka

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od posiekania orzechów, wkładamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego pojemnika. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy na puder 10s/obr.10. Zakładamy motylek, wbijamy jajka i ubijamy 3min/obr.4. Zdejmujemy motylek, wsypujemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i mieszamy 15s/obr.5. Dodajemy orzechy oraz jabłka i mieszamy je z ciastem 20s/noże wsteczne/obr.4. Przelewamy ciasto do formy (33×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do tzw. suchego patyczka przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.

ciasto-wiewiórka-678x1024 Ciasto wiewiórka

(Visited 3 346 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Ciasto wiewiórka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *