Koncentrat bulionu warzywnego (dieta dr Dąbrowskiej)
Od kilku lat przygotowuję domowy koncentrat bulionu warzywnego oraz bulionu drobiowego i zawsze mam je w lodówce. Wzmacniają one smak każdej zupy czy sosu i nadają im piękny aromat. Ja używam go także do gotowania ryżu i kaszy. W większości przepisów w składzie tego koncentratu znajdują się grzyby, ja ich nie używam. Dostosowałam także przepis do diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej i pominęłam w składzie parmezan oraz oliwę. Możecie niemal dowolnie modyfikować przepis zgodnie z Waszym smakiem, dodawać inne warzywa i przyprawy. Ważne, żeby zgadzała się ich sumaryczna gramatura. Tak przygotowany bulion i przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku jest zdatny do spożycia co najmniej przez kilka miesięcy.
Składniki
250 g marchewki
150 g pietruszki
100 g cebuli
100 g cukinii
100 g selera naciowego
100 g pora
50 g pomidorów
(świeżych lub z puszki)
120 g soli morskiej
30 g wody
20 g świeżego lubczyku
(lub 1 łyżka suszonego)
1 ząbek czosnku
6 gałązek świeżych ziół
(natka, bazylia)
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki kurkumy
5 ziarenek pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
Liść laurowy, pieprz i ziele angielskie rozdrabniamy w młynku lub moździerzu. Marchew i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy je wraz z pozostałymi warzywami i kroimy na kawałki. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy w malakserze i przekładamy do nieprzywierającego garnka z grubym dnem, dodajemy zioła oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą, przykrywamy przykrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 40-50 minut, często mieszając, żeby nasza warzywna mieszanka się nie przypaliła. Na koniec jeszcze raz miksujemy koncentrat bulionu warzywnego i przekładamy go do szczelnie zamkniętego słoika. Zostawiamy go do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Przepis na Thermomix
Marchew i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy je wraz z pozostałymi warzywami i kroimy na kawałki. Wkładamy je wraz z ziołami do naczynia miksującego i rozdrabniamy 10s/obr.7. Dodajemy sól oraz wodę, zakładamy koszyczek i gotujemy 40min/Varoma/obr.2. Zdejmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy 1min/obr.10. Koncentrat bulionu warzywnego przekładamy do szczelnie zamkniętego słoika i zostawiamy do ostygnięcia. Bulion przechowujmy w lodówce.