Muffiny z parmezanem

Bardzo lubię wszelkie wytrawne muffiny i wypieki z dodatkiem parmezanu. Pierwszy raz za to piekłam muffiny z dodatkiem kaszy kukurydzianej. Są zdecydowanie mniej puszyste niż klasyczne muffiny na samej mące i najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Muffiny z parmezanem dobrze smakują podostrzone sosem czosnkowym.

Inne wytrawne muffiny:
– Muffiny z oliwkami i fetą
– Muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Muffiny ze szpinakiem

muffiny-z-parmezanem-678x1024 Muffiny z parmezanem
Składniki
Ciasto
220 g mąki pszennej
75 g kaszy kukurydzianej
60 g parmezanu
160 g mleka
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Dodatkowo
1 łyżka kaszy kukurydzianej
muffiny-z-parmezanem-678x1024 Muffiny z parmezanem

 

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy go z pozostałymi suchymi składnikami: mąką, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy bardzo drobno posiekaną szalotkę i czosnek.

W drugim naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt. mleko, oliwę z oliwek oraz jajka. Wlewamy je do suchych składników i dość niechlujnie mieszamy je za pomocą widelca, tylko do lekkiego połączenia się składników. Staramy się nie mieszać ciasta zbyt długo. Ciasto na muffiny z parmezanem przelewamy do silikonowych lub papierowych foremek, posypujemy kaszą kukurydzianą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190’C na opcji góra-dół. Studzimy przez 10 minut na kuchennej kratce i podajemy na ciepło.

muffiny-z-parmezanem-678x1024 Muffiny z parmezanem

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy parmezan i mielimy 10s/obr.10, przekładamy go do innego pojemnika. Do naczynia miksującego wkładamy obrane szalotki i ząbek czosnku i rozdrabniamy 3s/obr.7. Wsypujemy mąkę, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie i mieszamy 10s/obr.6. Na pokrywie naczynia ustawiamy dość pojemne naczynie i odważamy do niego mleko, jogurt, wlewamy oliwę i wbijamy jajka, mieszamy składniki za pomocą widelca lub kopystki. Płynne składniki wlewamy do suchych w naczyniu miksującym i dość niechlujnie mieszamy je za pomocą kopystki, tylko do lekkiego połączenia się składników. Staramy się nie mieszać ciasta zbyt długo. Ciasto na muffiny z parmezanem przelewamy do silikonowych lub papierowych foremek, posypujemy kaszą kukurydzianą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190’C na opcji góra-dół. Studzimy przez 10 minut na kuchennej kratce i podajemy na ciepło.

muffiny-z-parmezanem-678x1024 Muffiny z parmezanem

(Visited 737 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *