Wieniec z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Wieniec drożdżowy to bardzo wdzięczna przekąska. Łatwo się go plecie, ciekawie wygląda, a przy tym pysznie smakuje. Możemy przygotować go na spotkanie ze znajomymi lub wieczór przed telewizorem. Drożdżowy wieniec z suszonymi pomidorami i mozzarellą najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły, niestety jak to ciasto drożdżowe, następnego dnia traci na swej puszystości.
Inne wytrawne wypieki drożdżowe:
– Foccacia z rozmarynem i oliwkami
– Odrywany chlebek ziołowy
– Włoskie paluszki grissini
Składniki
250 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Nadzienie
1 czubata łyżka zielonego pesto
100 g mozzarelli z zalewy
50 g suszonych pomidorów
Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy kilka łyżek wody i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdżowy i oliwę. Mieszamy do połączenia się składników i wyrabiamy gładką elastyczną masę. Ciasto zaraz po wyrobieniu jest luźne i mocno lepi się do rąk. Zostawiamy je w misce i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go pesto i równomiernie posypujemy mozzarellą oraz suszonymi pomidorami. Ciasto zwijamy w roladę, a następnie rozcinamy wzdłuż prawie do końca na 2 paski. Zawijamy je ze sobą i zlepiamy na końcach, formując wieniec. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty wieniec smarujemy oliwą z suszonych pomidorów i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C. Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepis na Thermomix
Na początku rozdrabniamy mozzarellę, wkładamy kulkę do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy suszone pomidory i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy letnią wodą i podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól i oliwę i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Ciasto zaraz po wyrobieniu jest luźne i mocno lepi się do rąk. Zostawiamy je w naczyniu miksującym lub przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go pesto i równomiernie posypujemy mozzarellą oraz suszonymi pomidorami. Ciasto zwijamy w roladę, a następnie rozcinamy wzdłuż prawie do końca na 2 paski. Zawijamy je ze sobą i zlepiamy na końcach, formując wieniec. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty wieniec smarujemy oliwą z suszonych pomidorów i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
co za pyszności!
Dziękuję bardzo 🙂