Bułki śniadaniowe z siemieniem
Weekend to idealny czas na delektowanie się domowym pieczywem. My specjalnie na te dni nie kupujemy gotowego pieczywa, żeby mieć większą mobilizację do upieczenia własnego. W weekend wybieram niezbyt wymagające przepisy, żeby w około 1-1,5 godziny móc cieszyć się świeżymi bułkami lub chlebem. Dziś trochę poeksperymentowałam i upiekłam bułki śniadaniowe z siemieniem lnianym. Pięknie wyrastają i są bardzo smaczne.
Składniki
Ciasto
300 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g letniej wody
40 g oleju
30 g drożdży
50 g otrębów np. owsianych
30 g siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
siemię lniane do posypania
Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody (odlanej z 250 g wody). Odstawiamy drożdże na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane, otręby i sól. Robimy zagłębienie, wlewamy rozczyn drożdżowy i olej i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do wyrastania. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż, smarujemy je jajkiem zmieszanym z mlekiem (najlepiej robić to za pomocą silikonowego pędzelka) i posypujemy siemieniem lnianym.
Bułki śniadaniowe z siemieniem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2. Dodajemy obie mąki, olej, otręby, siemię lniane i sól i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do wyrastania, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż, smarujemy je jajkiem zmieszanym z mlekiem (najlepiej robić to za pomocą silikonowego pędzelka) i posypujemy siemieniem lnianym.
Bułki śniadaniowe z siemieniem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
A jeśli nie mam mąki pełnoziarnistej, jakie proporcje pszennej dać? 🙂