Bułki śniadaniowe z siemieniem

Weekend to idealny czas na delektowanie się domowym pieczywem. My specjalnie na te dni nie kupujemy gotowego pieczywa, żeby mieć większą mobilizację do upieczenia własnego. W weekend wybieram niezbyt wymagające przepisy, żeby w około 1-1,5 godziny móc cieszyć się świeżymi bułkami lub chlebem. Dziś trochę poeksperymentowałam i upiekłam bułki śniadaniowe z siemieniem lnianym. Pięknie wyrastają i są bardzo smaczne.

sniadaniowe-bulki-z-siemieniem-678x1024 Bułki śniadaniowe z siemieniem
Składniki
Ciasto
300 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g letniej wody
40 g oleju

30 g drożdży
50 g otrębów np. owsianych
30 g siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
siemię lniane do posypania
sniadaniowe-bulki-z-siemieniem-678x1024 Bułki śniadaniowe z siemieniem

Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody (odlanej z 250 g wody). Odstawiamy drożdże na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane, otręby i sól. Robimy zagłębienie, wlewamy rozczyn drożdżowy i olej i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do wyrastania. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż, smarujemy je jajkiem zmieszanym z mlekiem (najlepiej robić to za pomocą silikonowego pędzelka) i posypujemy siemieniem lnianym.
Bułki śniadaniowe z siemieniem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

sniadaniowe-bulki-z-siemieniem-678x1024 Bułki śniadaniowe z siemieniem

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2. Dodajemy obie mąki, olej, otręby, siemię lniane i sól i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do wyrastania, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż, smarujemy je jajkiem zmieszanym z mlekiem (najlepiej robić to za pomocą silikonowego pędzelka) i posypujemy siemieniem lnianym.
Bułki śniadaniowe z siemieniem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

sniadaniowe-bulki-z-siemieniem-678x1024 Bułki śniadaniowe z siemieniem

sniadaniowe-bulki-z-siemieniem-678x1024 Bułki śniadaniowe z siemieniem

(Visited 3 721 times, 1 visits today)


1 thought on “Bułki śniadaniowe z siemieniem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *