Chałka z kardamonem i kruszonką
Wydawało mi się, że nie może być nic lepszego od puszystej domowej chałki. Okazuje się, że jeszcze lepsza jest od niej aromatyczna chałka z kardamonem i kruszonką posypaną migdałami. Najlepiej smakuje wkrótce po upieczeniu posmarowana po prostu masłem lub dżemem. Polecam ją z zimnym mlekiem lub jako dodatek do kawy.
Składniki
Ciasto
(Wszystkie składniki o temp. pokojowej)
500 g mąki pszennej
50 g cukru
40 g drożdży
150 ml letniego mleka
100 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
Kruszonka
35 g mąki krupczatki
25 g cukru
25 g zimnego masła
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
Do posmarowania
1 jajko
3 łyżki mleka
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je 1 łyżeczką cukru i zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Drożdże łączymy z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, roztrzepanym jajkiem, żółtkami, cukrem. cukrem waniliowym, kardamonem oraz solą. Powoli dosypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
Następnie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy ciasto na 4 równe części. Formujemy z nich długie wałki i zaplatamy w warkocz (tak jak kłos). Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w długiej keksówce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny do wyrastania.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier, masło pokrojone na kawałki i kardamon zagniatamy, aż powstaną okruszki.
Wyrośnięty warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Następnie równomiernie posypujemy go płatkami migdałowymi. Chałkę z kardamonem i kruszonką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 25-30 minut do lekkiego zarumienia. Studzimy na kuchennej kratce. Chałka najpyszniejsza jest wkrótce po upieczeniu.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jajka, masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i mieszamy 1,5min/50’C/obr.5. Następne dodajemy w podanej kolejności: drożdże, mąkę, kardamon oraz sól i wyrabiamy elastyczne ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
Następnie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy ciasto na 4 równe części. Formujemy z nich długie wałki i zaplatamy w warkocz (tak jak kłos). Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w długiej keksówce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny do wyrastania.
Gdy ciasto na chałkę rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier, pokrojone na kawałki masło i kardamon i wyrabiamy 10s/obr.6.
Wyrośnięty warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Następnie równomiernie posypujemy go płatkami migdałowymi. Chałkę z kardamonem i kruszonką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 25-30 minut do zarumienia. Studzimy na kuchennej kratce. Chałka najpyszniejsza jest wkrótce po upieczeniu.