Chleb czosnkowy Cioci Joli
Co jakiś czas na blogu pojawiają się przepisy, które dostaję od mojej cioci, która lubi i bardzo dobrze gotuje. Niektóre z nich stały się hitami mojego bloga tak jak np. tort orzechowy, tort makowy , pasta paprykowa, papryka marynowana czy faworki. Dziś mam dla Was kolejny smaczny przepis wprost od cioci – aromatyczny chleb czosnkowy Cioci Joli. Jeżeli bardzo lubicie czosnek, możecie użyć do chleba nawet całej główki czosnku, ja najczęściej używam około 5 ząbków.
Składniki
750 g mąki pszennej
500 ml letniej wody
150 ml oliwy z oliwek lub oleju
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie suszonych drożdży
5-8 ząbków czosnku
Do miski wkładamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy wodę, oliwę, drożdże, sól oraz cukier i starty na drobnym oczkach tarki czosnek. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do większej keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 60 minut na opcji góra-dół. Chleb czosnkowy Cioci Joli studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i rozdrabniamy 3s/obr.8. Zgarniamy czosnek kopystką na dno naczynia, dodajemy mąkę, oliwę, wodę, drożdże, sól oraz cukier i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Przekładamy ciasto do większej keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 60 minut na opcji góra-dół. Chleb czosnkowy Cioci Joli studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Już wyobrażam sobie ten zapach, który roznosi się po kuchni i przyciąga wszystkich domowników w jedno miejsce w domu 🙂 Przepis oczywiście trafia do zakładek i czeka w kolejce do upieczenia 🙂
To prawda, pachnie czosnkiem w całym domu, ale ja bardzo lubię ten zapach 🙂