Faworkowe róże

Już jutro Tłusty Czwartek, tradycyjnie tego dnia objadam się domowymi faworkami i pączkami z powidłami śliwkowymi. W tym roku nie mam czasu na smażenie faworków, ale zamiast nich usmażyłam dużo mniej wymagające faworkowe róże. Są łatwe do zrobienia i bardzo mi posmakowały. Najlepsze są tuż po usmażeniu. A Wy jakie karnawałowe słodkości najbardziej lubicie?

Inne karnawałowe przepisy:

-Chruściki lane
-Faworki
-Hiszpańskie churros z cukrem pudrem
-Mini pączki serowe
Oponki jabłkowe z musem malinowym
-Oponki serowe
-Oponki serowe Pawła Małeckiego
-Pączki pieczone
-Pączki z różą
Pieczone donuty w posypce orzechowej

faworkowe-róże-683x1024 Faworkowe róże
Składniki
(18-20 sztuk)
200 g mąki pszennej
80 g śmietany 18%
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo
1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
1 białko do smarowania
cukier puder do posypania
dżem
faworkowe-róże-683x1024 Faworkowe róże

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i szczyptę soli i zagniatamy gładkie ciasto. Zagniatamy je w kulę, kładziemy na blacie i przykrywamy miską. Odstawiamy ciasto na 15 minut, a następnie rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką na grubość około 1 mm. Przygotowujemy 3 wykrawaczki (mogą być 3 szklanki) o 3 różnych średnicach (najmniejszym kołem może być kieliszek) i za ich pomocą wykrawamy z ciasta kółka w 3 rozmiarach. Wszystkie kółka nacinamy w 4 miejscach naokoło (nie robimy tego zbyt głęboko).

Największe koło cienko smarujemy białkiem, układamy na nim średnie koło, tak aby nacięcia się przeplatały, średnie koło smarujemy białkiem i na wierzchu układamy najmniejsze kółko. Środek róży naciskamy palcem, tak, aby koła połączyły się, a płatki lekko uniosły. W ten sposób formujemy wszystkie pozostałe róże.

W płaskim a szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałek ciasta, jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, możemy zacząć smażyć faworkowe róże. Wrzucamy je na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy się zarumienią, obracamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia z drugiej strony.
Usmażone róże układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem, a w środek każdej róży wkładamy kuleczkę dżemu np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Ja użyłam konfitury z róży.

faworkowe-róże-683x1024 Faworkowe róże

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i szczyptę soli i zagniatamy gładkie ciasto 2min/Interwał. Zagniatamy je w kulę, kładziemy na blacie i przykrywamy miską. Odstawiamy ciasto na 15 minut, a następnie rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką na grubość około 1 mm. Przygotowujemy 3 wykrawaczki (mogą być 3 szklanki) o 3 różnych średnicach (najmniejszym kołem może być kieliszek) i za ich pomocą wykrawamy z ciasta kółka w 3 rozmiarach. Wszystkie kółka nacinamy w 4 miejscach naokoło (nie robimy tego zbyt głęboko).

Największe koło cienko smarujemy białkiem, układamy na nim średnie koło, tak aby nacięcia się przeplatały, średnie koło smarujemy białkiem i na wierzchu układamy najmniejsze kółko. Środek róży naciskamy palcem, tak, aby koła połączyły się, a płatki lekko uniosły. W ten sposób formujemy wszystkie pozostałe róże.
W płaskim a szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałek ciasta, jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, możemy zacząć smażyć faworkowe róże. Wrzucamy je na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Gdy się zarumienią, obracamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia z drugiej strony.
Usmażone róże układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem, a w środek każdej róży wkładamy kuleczkę dżemu np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Ja użyłam konfitury z róży.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z magazynu “Pyszne”.

faworkowe-róże-683x1024 Faworkowe róże

(Visited 526 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *