Quiche z łososiem i szpinakiem

Wytrawne tarty to bardzo wdzięczne danie do najróżniejszych eksperymentów. Za każdym razem można dodawać do nich inne składniki, uzyskując w ten sposób zupełnie różne dania. Na ostatnie Walentynki przygotowałam quiche z łososiem i szpinakiem na mące orkiszowej. Tarta jest wyrazista w smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i imprezową przekąskę. Można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

quiche-z-łososiem-i-szpinakiem-681x1024 Quiche z łososiem i szpinakiem
Składniki
Ciasto
250 g mąki orkiszowej
125 zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
200 g szpinaku baby
100-120 g wędzonego łososia
200 ml śmietany 30%
100 g mozzarelli w kulce
3 jajka
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
quiche-z-łososiem-i-szpinakiem-681x1024 Quiche z łososiem i szpinakiem

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W mące robimy zagłębienie, dodajemy jajko, sól oraz pokrojone na kawałki masło i dość szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wysoką formę ceramiczną lub tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Odkładamy do lodówki na pół godziny, a następnie zapiekamy przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i odrywamy mu łodyżki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku i podduszamy szpinak do momentu aż liście zwiędną i nieco odparują.

Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy równomiernie kawałki łososia, a na wierzchu układamy podduszony szpinak. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do niej śmietankę oraz jajka, gałkę muszkatołową, tymianek, sprasowany ząbek czosnku oraz sól i pieprz i mieszamy aż składniki połączą się ze sobą. Masę jajeczną przelewamy na tartę wyłożoną łososiem i szpinakiem i zapiekamy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Podajemy na ciepło lub zimno. Quiche z łososiem i szpinakiem smakuje dobrze także następnego dnia po odgrzaniu w piekarniku.

quiche-z-łososiem-i-szpinakiem-681x1024 Quiche z łososiem i szpinakiem

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, jajko, sól oraz pokrojone na kawałki masło i mieszamy 30s/obr.5. Wysoką formę ceramiczną lub tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Odkładamy do lodówki na pół godziny, a następnie zapiekamy przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i odrywamy mu łodyżki. Do czystego naczynia miksującego na wirujące noże 3s/obr.8 wrzucamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 1 łyżkę masła i podduszamy czosnek 2min/Varoma/obr.1. Dorzucamy szpinak i dusimy go 7min/Varoma/noże wsteczne/obr.1. Przekładamy szpinak na koszyczek i odcedzamy z płynu.
Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy równomiernie kawałki łososia, a na wierzchu układamy podduszony szpinak.
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucamy 1 ząbek czosnku i rozdrabiamy 3s/obr.8. Dodajemy mozzarellę i rozdrabniamy 5s/obr.5, wlewamy śmietankę, dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, tymianek oraz sól i pieprz i mieszamy 5s/obr.7. Masę jajeczną przelewamy na tartę wyłożoną łososiem i szpinakiem i zapiekamy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Podajemy na ciepło lub zimno. Quiche z łososiem i szpinakiem smakuje dobrze także następnego dnia po odgrzaniu w piekarniku.

quiche-z-łososiem-i-szpinakiem-681x1024 Quiche z łososiem i szpinakiem

(Visited 4 086 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *