Tarta brokułowo-szpinakowa

Gdy Twoje dziecko w ogóle nie chce jeść warzyw, a jednym z nielicznych, które je z apetytem jest szpinak, kombinujesz jak najbardziej różnorodne dania na bazie szpinaku. I tak w makaronie ze szpinakiem ląduje drobno posiekany seler naciowy, por i czosnek, a klasyczna tarta ze szpinakiem i fetą zamienia się w tartę brokułowo-szpinakową. Niektóre z tych eksperymentów są bardzo udane i na stałe wpisują się w nasze menu. Tak właśnie stało się z tym quichem z dodatkiem brokułów. Ich smak nie dominuje w tarcie, a zawsze to dodatkowa porcja witamin.

quiche-z-brokułami-i-szpinakiem-680x1024 Tarta brokułowo-szpinakowa
Składniki
(Wyższa forma o średnicy 30cm)
Spód
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli

 

Nadzienie
300 g mrożonego szpinaku
150 g mrożonych brokułów
200 g śmietany 18%
4 jajka M lub L
270 g sera typu feta (1 kartonik)
1 łyżka masła 2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz do smaku
quiche-z-brokułami-i-szpinakiem-680x1024 Tarta brokułowo-szpinakowa

W mące robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, wbijamy jajko oraz sól i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Im szybciej, tym lepiej. Tortownicę lub wyższą ceramiczną formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując wyższy brzeg. Formę z ciastem chowamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie wyjmujemy i gęsto nakłuwamy widelcem. Schłodzony spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na złoty kolor na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gdy spód tarty stygnie, przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej łyżkę masła. Wykładamy szpinak brokuły i całkowicie rozmrażamy warzywa. Dodajemy drobno posiekany lub sprasowany czosnek oraz pokrojoną na kawałki fetę. Dokładanie mieszamy składniki i zdejmujemy z ognia. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je, dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i gałką i wlewamy do szpinaku i brokułów. Dokładnie łączymy ze sobą składniki do powstania jednolitej masy.

Przelewamy masę szpinakowo-brokułową na podpieczony spód i wstawiamy quiche do piekarnika nagrzanego do 180’C. Tartę brokułowo-szpinakową zapiekamy przez około 35-40 minut na opcji góra-dół. Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

quiche-z-brokułami-i-szpinakiem-680x1024 Tarta brokułowo-szpinakowa

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko oraz sól i wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Zagniatamy ciasto w kulę i wylepiamy nią wysmarowaną masłem tortownicę lub wyższą ceramiczną formę o średnicy 30 cm. Staramy się uformować wyższy brzeg tak, aby masa szpinakowo-brokułowa nie wylała się z niej. Formę z ciastem chowamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie wyjmujemy i gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na złoty kolor na opcji góra-dół przez około 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Gdy spód tarty stygnie, przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucamy 2 ząbki czosnku i rozdrabniamy 3s/obr.8. Dodajemy masło, wkładamy szpinak oraz brokuły i rozmrażamy 10min/Varoma/obr.1. Dodajemy pokrojoną na kawałki fetę, dokładamy śmietanę, jajka oraz pieprz i gałkę muszkatołową. Zakładamy miarkę i mieszamy składniki 30s/obr.6. Przelewamy masę szpinakowo-brokułową na podpieczony spód i wstawiamy quiche do piekarnika nagrzanego do 180’C. Tartę brokułowo-szpinakową zapiekamy przez około 35-40 minut na opcji góra-dół. Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

quiche-z-brokułami-i-szpinakiem-680x1024 Tarta brokułowo-szpinakowa

(Visited 3 840 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *